Bergen · 12 september 2024

Zondag korren in Bergen aan Zee: ‘Elke vangst is weer anders’

Korren in Bergen aan Zee

BERGEN AAN ZEE – IVN gaat zondagmorgen 15 september korren in de zee voor de kust van Bergen aan Zee.
“De temperaturen zijn nog lekker en in de zee is er veel leven. Dat er zelfs vlak onder de kust in de branding zo veel te beleven is, verbaast veel mensen”, vertelt Johan Eilering van IVN Noord-Kennemerland.

Korren wordt gedaan met een groot sleepnet. De deelnemers trekken het net met een lang touw vanaf het strand over de zeebodem. Zij hoeven dus niet zelf de zee in. Hierna wordt het net geleegd in een grote bak. Deskundige IVN-gidsen geven dan uitleg over wat er zoal gevangen is. 

‘Elke vangst is anders’
“Elke vangst is weer anders. Dit kan variëren van verschillende wieren tot de prachtigste anemonen en vissen. Het lijstje van de recente vangsten bestaat uit: pieterman, allerlei platvissen (tongetjes, scholletjes, tarbot, schar), haringen, sprotjes, zeesterren, spieringen, garnalen, zeeforel, zeenaalden, heremietkreeften, zeepissebedden, zee-anemonen.”

De excursie start om 10.00 uur bij het IVN gebouw ‘Parnassia’ en duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Deelnemen kost 3 euro voor volwassenen, kinderen mogen gratis mee. Na afloop zijn er limonade, koffie en thee tegen een geringe vergoeding en het is mogelijk om Parnassia te bekijken. Parnassia is te vinden ter hoogte van Paulineweg 7. Er geldt hier betaald parkeren.

error: Content is protected !!