BUCH · 26 september 2024

BUCH moet miljoenen extra vragen

Alkmaar en Dijk en Waard dragen € 17.500 bij aan een haalbaarheidsonderzoek voor de Outdoor Bike Experience

De ambtelijke werkorganisatie BUCH heeft vanaf dit jaar extra geld nodig om het werk te kunnen uitvoeren. De BUCH gaat eenmalig 4,5 miljoen euro vragen aan de deelnemende gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Daarnaast wordt jaarlijks 2,9 miljoen extra gevraagd.

Kosten

“Een ambtelijke fusie is complex, zeker de onze met vier gemeenten”, legt burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen uit. Ze is sinds oktober voorzitter van het bestuur van de BUCH. De stijging van de kosten wordt volgens haar deels veroorzaakt door factoren waar de gemeenten geen invloed op hebben.

Economische groei

“Die kostenstijging zou er ook zijn geweest als we geen BUCH hadden gehad. De economische groei zorgt voor een stijging in het aantal bouwaanvragen, bezwaren en aanvragen voor vergunningen. Bedrijven trekken aan onze medewerkers, en wij moeten meer externen inhuren, en dat tegen hogere tarieven.”

Bovendien, verklaart Hafkamp, is het ziekteverzuim nog altijd hoog: zo’n 7 procent. “Dat willen we graag terugbrengen. Tot nu toe hebben we geprobeerd het met een beperkt budget op te vangen. Nu willen we daar substantieel geld voor uittrekken.”

Ambitie

De BUCH wil de ambities voor de dienstverlening behouden: in 2021 moet de score van de best presterende gemeente op elk gebied uit de meting van 2016 de norm worden. Er moet ook geld naar scholing.

Bron: noordhollandsdagblad.nl

error: Content is protected !!