Cultuur · 12 maart 2024

De Nationale Voorleeswedstrijd 2023-2024

De 31e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd is van start gegaan. Dit jaar organiseerden een recordaantal van 3.569 scholen een lokale ronde van De Nationale Voorleeswedstrijd.

Ten opzichte van vorig jaar is er wederom een groei in het deelnemende aantal scholen te zien. In totaal waren 238.714 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland betrokken als voorlezer of luisteraar.

De volgende stap was de strijd tussen de andere schoolkampioenen in de lokale ronde georganiseerd door de bibliotheek. In de lokale rondes namen de schoolkampioenen het tegen elkaar op binnen de regio.

De regionale kampioenen gaan door naar de provincieronde, waar een provinciale kampioen wordt gekozen. Bo Weijer van basisschool de Helmgras in Castricum doet mee aan de regionale ronde in Hoogkarspel op zaterdag 16 maart.

Op woensdag 22 mei nemen de twaalf provinciale winnaars het tegen elkaar op in de landelijke finale. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken.

Een jury bestaande uit prominente kinderboekenliefhebbers, onder wie Kinderboekenambassadeur Martijn van der Linden, bepaalt dan wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2024 mag noemen.

De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd laten zien dat (voor)lezen niet alleen leuk, maar vooral ook erg belangrijk is.

Foto: Deelnemers landelijke finale 2023 © Loek Buter

error: Content is protected !!