De Rijp / Streekagenda · 29 september 2024

26 oktober: Kleurrijk De Rijp

26 oktober: Kleurrijk De Rijp

Op zaterdag 26 oktober is de twintigste editie van de Nacht van de Nacht, een evenement dat laat zien hoe mooi het is in het donker. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker. Daarnaast doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting. Kleurrijk De Rijp sluit dit jaar aan met een boeiend programma op vier monumentale locaties in het historische centrum van het dorp. Aanvang 19.30 uur.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Het doel van Nacht van de Nacht is om ons land donkerder en duurzamer te maken, want overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Zowel mens als dier heeft het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten en een sterke weerstand te behouden.

Dit jaar staan we er ook in De Rijp bij stil. Op meerdere locaties worden de lichten gedoofd en is er het volgende programma:

Grote Kerk De Rijp: candlelight concert. Dichter en predikant Carel ter Linden zal, samen met pianist Mirjam, gedichten voordragen en een intiem concert verzorgen.

Oude Raadhuis: filmavond voor kinderen. Er wordt speciaal voor jonge bezoekers een themafilm vertoond die aansluit bij de Nacht van de Nacht.

Museum In ’t Houten Huis: sterrenkijken. ‘Man van de nacht’ Guy geeft een presentatie, gevolgd door sterrenkijken onder professionele begeleiding.

Museum Jan Boon: leven met blindheid. Pieter, vanaf zijn tienerjaren blind, vertelt hoe het is om altijd in het donker te leven.

Stichting Kleurrijk De Rijp is een samenwerking van vertegenwoordigers van een aantal monumenten en culturele instellingen in De Rijp en is opgericht om de monumenten in het (spreekwoordelijke) voetlicht te plaatsen en zo te zorgen voor behoud ervan. In de zomer van 2023 organiseerde Kleurrijk twee maanden lang goed bezochte culturele activiteiten in en om de monumenten, zoals het Tuingrachtconcert, het wandelvaarconcert en de Leeghwaterborreltocht. Jong talent stond centraal.

Het team van Kleurrijk is inmiddels een stichting geworden met als doel op een regelmatige basis aantrekkelijke activiteiten te organiseren met de monumenten van Graft en De Rijp als middelpunt.

Voor dit evenement introduceert de organisatie een passe-partout die ter plaatse kan worden omgewisseld voor een stempelkaart waarmee de verschillende locaties kunnen worden bezocht. Een passe-partout kost 10 euro per persoon. Kijk op de website www.kleurrijkderijp.nl voor meer informatie en kaartverkoop.

error: Content is protected !!