Dijk en Waard · 26 september 2024

Dijk en Waard is met een kleine meerderheid akkoord gegaan windmolen

Dijk en Waard is met een kleine meerderheid akkoord gegaan windmolen

Dinsdag 24 september 2024 zijn door de gemeenteraad van Dijk en Waard belangrijke beslissingen genomen over nieuwe woningbouw in Langedijk-West, het uitbreiden van het zoekgebied voor windmolens en twee voorstellen over vuurwerk, die zijn gedaan door de jongerengemeenteraad.

Woningbouw in Langedijk-West

De gemeenteraad besloot unaniem om € 450.000 vrij te maken om de plannen voor de bouw van 600 tot 900 woningen in Langedijk-West verder uit te werken. Dit nieuwe woongebied komt tussen de Pieter Zeemanweg, de Veertweg en de Westelijke Randweg in Noord- en Zuid-Scharwoude. De raad nam ook een voorstel aan waarin gevraagd wordt de effecten van de verkeersdruk in Broek op Langedijk, Noord- en Zuid-Scharwoude in kaart te brengen. Daarnaast wil de raad voorstellen zien voor betere wegenverbindingen, zoals de Veertweg en de N245.

Uitbreiden zoekgebied voor windmolens

De gemeenteraad stemde in om het gebied waar windmolens mogelijk kunnen komen uit te breiden, namelijk bij de N504. Voor stemden 18 raadsleden van de fracties DOP, D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, PvdA, Lokale Fractie en de raadsleden Joke van Ruitenbeek en Willem Jan Mandersloot van Senioren Dijk en Waard (SDW). Tegen stemden 16 raadsleden van de fracties Lokaal Dijk en Waard (LDW), VVD, BVNL, 50PLUS en Joke Visser-Bet van SDW. Dit betekent niet dat er zeker windmolens komen, maar dat er onderzocht wordt wat de mogelijkheden zijn. Er waren twee voorstellen om windmolens op minimaal 600 meter afstand van woningen te plaatsen: één van Lokaal Dijk en Waard, Senioren Dijk en Waard en 50PLUS, en één van de VVD. Beide voorstellen zijn niet goedgekeurd.

Besluiten over vuurwerk

Twee voorstellen over vuurwerk zijn door de raad aangenomen. Het eerste voorstel vraagt het college te onderzoeken waar vuurwerkvrije zones kunnen komen en of de straffen voor het afsteken van illegaal vuurwerk zwaarder kunnen worden. BVNL stemde tegen dit voorstel. Het tweede voorstel vraagt de gemeente om binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voorop te lopen bij het pleiten voor een landelijk vuurwerkverbod. VVD, CDA en BVNL stemden tegen dit voorstel.

Waardering Jongerengemeenteraad

Burgemeester Poorter sprak aan het einde van de vergadering positief over de aangenomen voorstellen over vuurwerk. Hij waardeerde de voorstellen van de jongerengemeenteraad. Hij krijgt van de raad de ruimte om de uitvoering aan te passen aan wat praktisch mogelijk is. De burgemeester benadrukte dat de gemeente dit jaar al begint met het aanwijzen van vuurwerkvrije zones. Ook sluit gemeente Dijk en Waard zich aan bij 20 andere gemeenten die pleiten voor een landelijk vuurwerkverbod. Het bestaande verbod op illegaal vuurwerk blijft gelden, en de gemeente controleert of iedereen zich aan deze regels houdt.

error: Content is protected !!