Dijk en Waard start actie ‘Restafval verminderen, samen aan de slag’

Gemeente Dijk en Waard is hard op weg naar het verminderen van restafval. Want hoe meer afval gescheiden wordt ingezameld, hoe beter voor het milieu. Gescheiden afval levert waardevolle grondstoffen op als basis voor nieuwe producten. De ambitie is om in 2027 nog gemiddeld slechts 100 kg restafval per inwoner per jaar op te halen. Op dit moment is dat nog 145 kg per inwoner. Tijd om samen aan de slag te gaan.
Sorteerproef toont kansen voor verbetering
In de maanden april en mei zal er om meer bewustwording voor het scheiden van afval gevraagd worden met de actie ‘Restafval verminderen, samen aan de slag’. Een team van mensen van de gemeente, een aantal vrijwillige zwerfafvalpakkers (zappers) en de afvalcoach gaan de wijk in om met inwoners in gesprek te gaan. “We hopen dat veel mensen meedoen, voor een schonere en duurzame gemeente”, vertelt Sylvia Paulus, afvalcoach bij gemeente Dijk en Waard.
Veel voorkomende vergissingen
Aanleiding hiervoor is dat er vorig jaar een sorteerproef is gedaan. In elke wijk werden 30 tot 40 PMD en restafvalbakken naar het afvalsorteercentrum gebracht om handmatig het afval uit deze bakken te sorteren. Het doel van de sorteerproef is om te ontdekken wat veel voorkomende vergissingen zijn die worden gemaakt bij het scheiden van afval.
PMD scheiden kan beter
“Het is geweldig om te zien dat het op veel plaatsen goed gaat met het scheiden van afval. Dit is een belangrijke stap richting een duurzame toekomst!”, zegt Sylvia. Maar er zijn ook enkele veelgemaakte fouten naar voren gekomen. “We zien bijvoorbeeld dat er nog veel GFT+E in de restafvalbak zit. Dit hoort in de groene bak. Ook PMD kan beter worden gescheiden. Daarnaast zit er nog veel papier, karton, glas en textiel bij het restafval. Dit kun je makkelijk kwijt bij inzamelpunten in de buurt.”
Samen beter ons best doen
Scheiden aan de bron is in Dijk en Waard het uitgangspunt. Dit betekent dat mensen zelf thuis hun afval apart houden. Plastic verpakkingen, metaal (blik) en drinkpakken (PMD), groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e) maar ook papier en karton, glas, textiel kunnen zo makkelijk gescheiden worden ingezameld. Dit levert de beste resultaten op met waardevolle grondstoffen. Bewustwording, kennis en verandering van gewoonten zijn hierbij heel belangrijk.
Kleine moeite met groot effect
“Samen kunnen we het restafval verminderen, als we nog beter ons best doen om al ons afval te scheiden”, moedigt Sylvia aan. “Het is een kleine moeite met een groot effect: meer grondstoffen worden hergebruikt en er blijft veel minder restafval over. Waarom niet, als u toch een boodschapje doet, gelijk dat tasje met glas, plastic, of karton even meenemen? Bij de meeste supermarkten en winkelcentra is er een inzamelplaats waar u glas, karton, plastic of textiel kwijt kunt. Of bij een van de afvalscheidingsstations. We hopen dat veel mensen meedoen, want samen maken we het verschil.”
Afvalwijzer
Raadpleeg ook de Afvalwijzer van gemeente Dijk en Waard om de inzamelpunten te zien waar u het door u gescheiden afval kunt inleveren. Download de Afvalvalwijzer-app gratis of kijk op www.mijnafvalvalwijzer.nl(Verwijst naar een externe website).