Duinstreek / Egmond aan Zee · 11 september 2024

Pompen bij duinlandjes Egmond gestart

Pompen bij duinlandjes Egmond gestart

Bij de duinlandjes in Egmond is een pomp aangezet. Een tweede pomp wordt momenteel aangelegd bij de duinhuisjes in de Nollenvallei. Daar staat het grondwater inmiddels zo laag dat er geen water weggepompt kan worden. We zetten deze pomp nu wel neer voor als het deze winterperiode weer hard gaat regenen en het water weer gaat stijgen in de duinen. De voorspelling is dat deze winter namelijk weer hoge grondwaterstanden zullen ontstaan. Het doel is om de duintuinen en de locaties van de huisjes die onder water staan droog te krijgen. Welk effect het wegpompen precies heeft is nog onzeker. Het komende halfjaar worden de resultaten nauwkeurig gemeten. Geeft pompen het gewenste effect, dan kan dit een periode overbruggen tot er meer inzicht is in eventuele structurele maatregelen. Het wegpompen van water is een tijdelijke maatregel. Wat de mogelijke maatregelen op de lange termijn zijn, wordt op dit moment onderzocht.

Extreme neerslag

Het KNMI spreekt nu al van het natste jaar ooit. En dat is in de duinen goed te merken. Door de recordhoeveelheid regen staan zelfs nu na de relatief droge zomerperiode de duinlandjes op veel plekken nog steeds onder water. Het extreem natte jaar is voor veel leden van de duinlandjesvereniging een strop; voor bijna 95% van de tuinen is dit een verloren jaar. Vooral de lager gelegen landjes kunnen niet gebruikt worden. Het bestuur van de duinlandjesvereniging de Noord, Vereniging Recreatiebelangen Wimmenum, PWN, hoogheemraadschap en de gemeente Bergen hebben dus nu de handen ineen geslagen bij deze maatregel. Een pompactie zoals bij de duinlandjes is niet eerder uitgevoerd. Het is dus afwachten wat de effecten zijn.  De kosten voor het pompen worden door PWN betaald.   

Lange termijn

Voor zowel de recreatiehuisjes in de Nollenvallei als de duinlandjes werkt PWN samen met de besturen van de verenigingen aan een maatregel voor de middellange termijn. Het is nog niet bekend wanneer dit is uitgewerkt. Het is onzeker welk klimaatscenario van het KNMI realiteit wordt. Door de beperkte mogelijkheden in het duingebied en geldende wetgeving is het niet duidelijk hoe de toekomst van de duinlandjes en recreatiehuisjes eruit ziet.  Er wordt bekeken welke maatregelen wenselijk, technisch haalbaar, betaalbaar en vergunbaar zijn. Met die puzzel gaan de betrokken partijen de komende tijd aan de slag.

error: Content is protected !!