Na een lange strijd heeft het bestuur van Kledingbank Noord-Holland Noord besloten om de deuren voorgoed te sluiten. Het afgelopen jaar was een strijd met de gemeentes en bleek de zoektocht naar een nieuw pand tevergeefs.
Het gehele jaar zijn er gesprekken geweest met gemeentes en colleges, maar helaas mocht het niet baten. Vanuit de gemeentes kwam er geen subsidie of hulp vrij. Daardoor was het bestuur genoodzaakt zelf op zoek te gaan naar een nieuw pand, aangezien ons huidige pand tegen de vlakte gaat.
Na tientallen bezichtigingen in Egmond, Heiloo en Alkmaar en honderden telefoontjes naar bedrijven en partijen, is het niet gelukt om op tijd een pand te vinden.
Daarnaast is er in de afgelopen weken ook het besef gekomen dat het niet zo moet zijn dat een bestuur zijn nek uitsteekt en daar niets voor terug krijgt vanuit de gemeentes. Want zoals de gemeentes lieten weten valt het aantal minima wel mee. Toch heeft de Kledingbank ruim 1100 leden die op maandelijkse basis langskomen voor een nieuwe onderbroek of een winterjas! De gemeentes beseffen niet dat een huurprijs voor een ander pand niet doorberekend kan worden naar de minima.
Zelfs met de eerder opgezette doneeractie gaat het tegenwoordig niet lukken om een pand te huren. Als maatschappelijke organisatie kunnen wij niet op tegen commerciële bedrijven die overbieden of een langere huurtermijn kunnen overbruggen.
“Met pijn in ons hart hebben wij daarom moeten besluiten om de deuren voorgoed te sluiten en daarmee staan niet alleen 1100 leden op straat, maar ook onze 55 toegewijde vrijwilligers. Want naast de functie van een Kledingbank, zijn wij ook een sociale ontmoetingsplek voor een ieder die het nodig heeft”.
Het geld dat gedoneerd is naar aanleiding van de doneeractie gaan wij inzetten voor onze leden. Zo krijgen alle leden een kledingcadeaubon waarbij ze het komende jaar nog de nodige kleding kunnen kopen. Daarnaast verzorgen wij nog een groot kerstfeest voor alle kinderen van de Kledingbank.
De leden kunnen tot en met 16 november komen shoppen voor de komende jaren. Daarna beginnen de vrijwilligers noodgedwongen met opruimen.
“Er zijn veel tranen gevloeid en er is veel onbegrip vanuit alle vrijwilligers en het bestuur, maar helaas is er geen andere mogelijkheid. Het kan niet de bedoeling zijn dat een groep vrijwilligers alleen een gemeentelijk probleem moet oplossen. Vooral niet als het om armoede gaat, aldus Kledingbank Noord-Holland Noord”.