Egmond aan Zee / Sport · 15 januari 2024

Lucas Nieuweboer zorgt na 18 jaar voor Nederlandse winst bij NN Egmond Halve Marathon

Lucas Nieuweboer zorgt na 18 jaar voor Nederlandse winst bij NN Egmond Halve Marathon

Afgelopen zondag 14 januari werd in Egmond aan Zee de meest legendarische halve marathon van Nederland gelopen: de NN Egmond Halve Marathon. Onder barre weersomstandigheden werd er zowel bij de dames als bij de heren een prachtige strijd gevoerd. Het was de Ethiopische Aminet Ahmed die de mannen uiteindelijk in 1.12.21 voor wist te blijven en de overall winst op haar naam kon schrijven. De traditionele man-vrouw wedstrijd werd daardoor sinds 2015 weer eens gewonnen door een vrouw. Grote bewondering was er voor de prestatie van Lucas Nieuweboer, die onder luid gejuich als eerste man over de finish kwam (1.03.35). Jill Holterman was de beste Nederlandse dame, op een vierde plek in 1.12.38.

Ethiopisch podium
Met een voorsprong op de mannen van 9.17 minuten gingen de vrouwen om 12.16 uur van start op de Boulevard Noord van Egmond aan Zee. De 49e editie van de NN Egmond Halve Marathon werd vandaag gelopen op een aangepast parcours. Organisator Le Champion besloot daar eerder deze week toe na de vele regenval van de afgelopen tijd. Het hoge grondwater maakte een aantal onverharde paden in de duinen onbegaanbaar. Daarnaast waren het vooral de wind en regen die dit keer het verloop van de wedstrijd bepaalden. Met een krachtige wind uit zee, maar op een breed en hard strand, werd de wedstrijd aangevoerd door een kopgroep van negen dames. Naast de drie Ethiopische favorieten Alamrew Alamtsehay, Ayantu Kumela en Aminet Ahmed kunnen Jill Holterman, Anne Luijten en Jacelyn Gruppen goed volgen. De Zweedse Sarah Lathi en de Zwitserse Fabienne Schlumpf zitten ook bij deze groep. Waar de Afrikaanse loopsters op het strand nog voor een positie achter in de groep kiezen, laten zij na het keerpunt in Castricum aan Zee hun gezicht zien. Het tempo wordt steeds verder opgevoerd en alleen Holterman strijdt nog lange tijd mee voor het podium. Toch zijn het uiteindelijk de Ethiopische loopsters die samen richting de finish lopen, waarbij Ahmed in de laatste meters het sterkst blijkt te zijn (1.12.21). Alamtsehay volgde op slechts een seconde in 1.12.22 en Kumela kort daarna als derde in 1.12.26. Jill Holterman was zeer tevreden met haar vierde plek (1.12.38): “Elk jaar is anders, dat is het mooie aan Egmond. Het was vandaag echt een kat- en muisspel. Ik voelde mij goed en kon steeds meer groeien in de wedstrijd. Ik ben super blij met mijn plek in het eindklassement”.


Nieuweboer pakt winst
Ook bij de mannen liepen de Nederlandse lopers zich volop in de kijker. Onder andere Lucas Nieuweboer, Stan Niesten, Tom Hendrikse en Luuk Maas hadden een plekje veroverend in een kopgroep van twaalf man. Bij het inzetten van de terugweg door de duinen laten Nieuweboer en Hendrikse zich nadrukkelijk gelden. Samen met Victor Chumo en Yakoub Labquira pakken zij de koppositie. Op de Bloedweg weet Nieuweboer nog iets te versnellen, waarna hij in de laatste fase van de wedstrijd alleen nog met de Keniaan Chumo overblijft. In de straten van Egmond aan Zee volgt een spannend man tegen man gevecht, waarbij Nieuweboer Chumo in de slotmeters de baas blijft (1.03.35). Het evenement kende daarmee sinds 2006 weer een Nederlandse winnaar. “Kamiel Maase is een ontzettend mooie naam om op te volgen”, aldus een dolblije Lucas na de finish. “Ik heb alles gegeven. Verstand op nul en gewoon hard gelopen. En als je dan alleen de Boulevard opdraait, met de finish in zicht, is dat echt ontzettend gaaf”. De tweede plek in deze zwaarbevochte wedstrijd was voor Chumo (1.03.51), Hendrikse werd knap derde (1.03.59).

Onstuimige editie In totaal trotseerden vandaag 18.000 hardlopers de strijd tegen de elementen. De pittige wind en koude regenbuien maakten het fris voor de deelnemers, maar deze uitdaging hoort bij de NN Egmond Halve Marathon. De geleverde prestaties waren voor het toegestroomde publiek fantastisch om naar te kijken. Le Champion kijkt met een zeer goed gevoel terug op deze 49e editie. Een speciaal dankwoord gaat uit naar alle vrijwilligers, sponsors en instanties die tijdens het evenement in weer en wind hebben geholpen. Volgend jaar vindt de NN Egmond Halve Marathon plaats op zondag 12 januari 2025. Ga voor uitslagen, van onder andere ook het Combiklassement en de beste Egmonders, naar www.nnegmondhalvemarathon.nl.

error: Content is protected !!