Heerhugowaard · 24 februari 2024

Eritrese vluchtelinge (30) met baby weigert woning in Heerhugowaard: te klein

Een Eritrese vluchtelinge, 30 jaar oud, heeft ervoor gekozen om niet in een woning in Heerhugowaard te trekken, waar zij en haar baby werden ondergebracht. Normaal gesproken mogen vluchtelingen die een woning weigeren niet langer in een asielzoekerscentrum verblijven, maar voor deze zaak wordt een uitzondering gemaakt in afwachting van de beoordeling van de veiligheid van haar kind. Dit meldt het Noordhollands Dagblad.

De vrouw kreeg in de zomer van 2023 een woning aangeboden in Heerhugowaard, een appartement van 51 vierkante meter met een woonkamer, twee slaapkamers, een open keuken, een tuin en een berging. De locatie was in de buurt van Heemskerk, waar de vader van haar kind woont, wat een van haar wensen was.

Echter, de vrouw vond de woning te klein en de open keuken te onveilig voor haar baby, die destijds acht maanden oud was. Ondanks herhaalde waarschuwingen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over de mogelijke gevolgen van haar weigering, bleef de vrouw bij haar besluit om de woning niet te accepteren.

Momenteel verblijft de vrouw met haar zoontje nog steeds in het asielzoekerscentrum (azc) in Luttelgeest. Het COA heeft echter besloten om juridische stappen te ondernemen om de vrouw uit het azc te kunnen zetten. Tijdens de rechtszaak gaf de vrouw aan spijt te hebben van haar beslissing, maar het COA mag haar alleen uit het azc verwijderen als de veiligheid van het kind niet in gevaar komt.

Bron: 112vandaag.nl
Stockfoto

error: Content is protected !!