Heerhugowaard · 23 januari 2024

Straffen voor valse aangifte overval op pakketbezorger en verduistering postpakketten

Man (33) veroordeeld tot jaar gevangenisstraf voor winkeldiefstal met geweld in Heiloo

De rechtbank in Noord-Holland veroordeelt een 27-jarige vrouw voor de verduistering van 162 postpakketten en het doen van een valse aangifte van een overval op haar als pakketbezorger op 7 september 2021 rond Heerhugowaard. Haar medeverdachten, 2 mannen van 40 en 46 jaar oud, zijn ook veroordeeld voor diefstal van de pakketten. Het drietal krijgt 120 dagen gevangenisstraf, gedeeltelijk voorwaardelijk en met aftrek van het voorarrest. Daarnaast krijgen 2 verdachten een taakstraf van 80 uur opgelegd. De 40-jarige verdachte wordt ook veroordeeld voor een woninginbraak, een diefstal en heling in 2022 en krijgt naast de voorwaardelijke gevangenisstraf een taakstraf van 180 uur opgelegd.

De valse aangifte

Op 7 september 2021 meldde de vrouwelijke verdachte bij de politie dat zij als pakketbezorger is overvallen. Zij vertelde de politie dat zij door onbekenden in de laadruimte van de bestelbus is gegooid, waarna de bus is weggereden. Op enig moment zou de bus door deze onbekenden zijn leeggehaald. Bij recreatiegebied Geestmerambacht zou zij zijn achtergelaten in de bestelbus. Uit het onderzoek van de politie en later ook uit de verklaring van de vrouwelijke verdachte, bleek dat deze gang van zaken niet juist was en dat er geen overval had plaatsgevonden.

De verduistering

In werkelijkheid reed de vrouwelijke verdachte die ochtend met een volgeladen bestelbus naar de woning van de 46-jarige medeverdachte. Daar ontstond het plan om de bestelbus leeg te halen en dit te doen voorkomen als een overval. Ze benaderden de 40-jarige medeverdachte met de vraag of hij de goederen in zijn woning kon opslaan. Ze vertrok met de bestelbus richting Heerhugowaard om daar nog enkele pakketten te bezorgen en reed vervolgens naar de woning van de 40-jarige medeverdachte in Sint-Pancras. Daar hebben ze met elkaar de bestelbus leeggehaald en de pakketten in de woning gezet. Vervolgens reden ze in de bestelbus naar recreatiegebied Geestmerambacht en lieten de bus met de vrouw daar achter. De vrouw sprak vervolgens bij het Geestmerambacht een voorbijganger aan en zei dat zij was overvallen.

Oordeel rechtbank

De verdachten hebben zich samen schuldig gemaakt aan het wegnemen van 162 pakketten die de vrouwelijke verdachte onder zich had voor haar werk als pakketbezorgster. Een dergelijk feit brengt veel hinder en financiële schade voor het postbedrijf met zich mee. Daarbij heeft de vrouw in ernstige mate misbruik gemaakt van haar positie als werknemer en in het vertrouwen dat haar werkgever in haar gestelde. Daarnaast worden de personen voor wie de pakketten bestemd waren door dit handelen gedupeerd.

Om de verduistering te verhullen heeft de vrouw een valse aangifte gedaan van een overval. Een valse aangifte misleidt de politie en legt ten onrechte beslag op de opsporingscapaciteit.

Hoewel de rechtbank vindt dat de ernst van de feiten een onvoorwaardelijke gevangenisstraf rechtvaardigt, ziet de rechtbank in de overschrijding van de redelijke termijn waarbinnen iemand berecht moet worden en de persoonlijke omstandigheden van alle verdachten aanleiding om een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op de leggen met een proeftijd van 2 jaar. Het onvoorwaardelijke deel is gelijk aan het voorarrest, waardoor zij op dit moment niet (terug) de cel in hoeven. De 40-jarige verdachte krijgt in de proeftijd een aantal bijzondere voorwaarden opgelegd, zoals een behandeling voor zijn verslavingsproblematiek. Daarnaast krijgen de verdachten een taakstraf opgelegd. Alle straffen zijn gelijk aan de eis van de officier van justitie. 

Schadevergoeding

Het postbedrijf vordert bijna 12 duizend euro aan schade. Omdat op zitting onduidelijk was of de schadeclaim door de juiste persoon namens het bedrijf is ingediend, heeft de rechtbank de vordering niet ontvankelijk verklaard. 

error: Content is protected !!