Noord-Holland · 1 januari 2024

Beheersbare jaarwisseling in Noord-Holland Noord

Beheersbare jaarwisseling in Noord-Holland Noord

De jaarwisseling 2023-2024 is in Veiligheidsregio Noord-Holland Noord beheersbaar verlopen. Wel was het op sommige plekken onrustig door buitenbrandjes in afvalbakken en containers, branden in bijgebouwen bij woningen, een gaslek, een aantal vuurwerkslachtoffers en vuurwerkoverlast. We kregen geen meldingen van geweld tegen onze brandweermensen en ons ambulancepersoneel op straat.

Cijfers jaarwisseling vergelijkbaar met vorig jaar

De brandweer is 74 keer ingezet in onze regio. Dat is net iets minder dan tijdens de vorige jaarwisseling. De meeste meldingen kwamen tussen 00:00 en 02:00 uur binnen bij de meldkamer. Negen incidenten kwamen als vuurwerk gerelateerd binnen bij de meldkamer. De ambulances werden ingezet voor 186 incidenten. Dat is net iets meer dan de voorgaande jaarwisseling.

Vuurwerkoverlast, meerdere branden in bijgebouwen en een gaslek

  • Op zondagmiddag zorgde een groep van 30 tot 40 jongeren voor overlast met vuurwerk bij de Bavoschool aan de Middengouw in Ursem. De politie heeft ingegrepen. Ook kwam de brandweer om controles in het schoolgebouw uit te voeren.
  • Om 19:13 uur werd de brandweer gealarmeerd voor brand in een bijgebouw  aan de Kleingouw in Andijk. Vermoedelijk vatte een heg om de woning vlam door vuurwerk, waarna het vuur oversloeg naar de schuur.
  • Net iets na middernacht werd de brandweer ingezet voor een brand op het rieten dak van een bijgebouw aan de Burgemeester Ritmeesterweg in Den Helder. Naast het blussen van het dak zette de brandweer in op het voorkomen van overslag van de brand naar het hoofdgebouw dat ook een rieten dak had. Dat is gelukt.
  • Rond 1:45 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een scheepsbrand aan de Robert Stolzhof in Hoorn. Het schip bleek in een achtertuin te liggen. De boot stond volledig in brand. Rook trok over de achterliggende wijk Kersenboogerd.
  • Om bijna half twee ’s nachts kreeg de brandweer een alarmering voor een gaslek in een appartementencomplex op de Annie M.G. Schmidtweg in Grootebroek. Vanwege explosiegevaar werden meer dan twintig woningen ontruimd. Een aantal bewoners is opgevangen in het dorpshuis van Grootebroek. Nadat het lek was gedicht, kon een deel van de bewoners weer terug naar huis. Het is onduidelijk hoe het gaslek heeft kunnen ontstaan.  

Meerdere vuurwerkslachtoffers

In onze regio vielen ‘s avonds meerdere vuurwerkslachtoffers. Om kwart voor acht  kwam bij de 112-meldkamer de hulpvraag binnen voor een vuurwerkslachtoffer in Julianadorp. De persoon had een vuurpijl tegen het hoofd gekregen. Om iets voor achten kwam de melding binnen voor een vuurwerkslachtoffer in Heerhugowaard die ernstig gewond geraakt was aan een hand. Rond 21:30 uur raakten nog eens drie mensen gewond door vuurwerk in Julianadorp.

Wateroverlast Visserseiland Hoorn door hoog water Markermeer en stuwende wind

De jaarwisseling begon zondagochtend vroeg met wateroverlast. Door het hoge water in het Markermeer in combinatie met de stuwende wind is er sprake van wateroverlast bij Visserseiland en jachthaven De Grashaven in Hoorn. Samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier plaatste de brandweer uit voorzorg zandzakken bij voordeuren en garageboxen om het water tegen te houden. Samen met de politie hebben we tussen 6:00 en 6:30 uur de bewoners van het gebied geïnformeerd, zodat zij op dat moment hun auto en eventuele spullen uit garageboxen en kelders nog konden verplaatsen. Rond 17:30 uur werden opnieuw 600 zandzakken neergelegd in verband met wateroverlast.

error: Content is protected !!