De kantonrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft beslist dat zorginstelling Esdégé-Reigersdaal elf werknemers mocht overplaatsen naar een andere locatie.
De werknemers eisten in een kort geding dat de overplaatsing ongedaan gemaakt zou worden en zij terug mochten keren naar hun oude werklocatie. Esdégé-Reigersdaal stelt dat er een zodanig zwaarwegend belang bij de overplaatsing was dat het belang van de werknemers bij behoud van hun standplaats daarvoor moet wijken. De kantonrechter geeft Esdégé-Reigersdaal gelijk en wijst alle vorderingen van de werknemers af.
Langlopende problemen
De betreffende werknemers waren werkzaam op het cluster Abel Tasman, een 24-uurs woonvoorziening van Esdégé-Reigersdaal in Heerhugowaard. Zij zijn in april 2024 door Esdégé-Reigersdaal overgeplaatst naar verschillende andere locaties.
Dit overplaatsingsbesluit kent een lange voorgeschiedenis. Al in april 2019 heeft de (interne) afdeling Arbo en Gezondheid diverse problemen gesignaleerd op het cluster Abel Tasman en verbetervoorstellen gedaan. Deze aanbevelingen zijn onvoldoende doorgevoerd, ondanks verschillende verbetertrajecten. Met de komst van nieuwe clustermanagers presenteerde Esdégé-Reigersdaal eind 2023 een verandertraject.. In februari 2024 dienden 20 werknemers daarop een klacht in bij de Klachtencommissie medewerkers Esdégé-Reigersdaal. De Klachtencommissie adviseerde Esdégé-Reigersdaal om de klacht ongegrond te verklaren maar ook om stappen te ondernemen gericht op het normaliseren van de onderlinge verhoudingen en daarbij externe hulp in te schakelen.
Esdégé-Reigersdaal nam het advies over en vroeg de betreffende werknemers om voorafgaand aan het traject een ‘verklaring professionele werkhouding’ te ondertekenen om hun toewijding aan het traject te bevestigen. De werknemers weigerden dit, waarop Esdégé-Reigersdaal besloot geen traject met externe hulp te starten en het verandertraject met de clustermanager voort te zetten. Op 10 april 2024 deelde Esdégé-Reigersdaal de werknemers per brief mee dat ze zouden worden overgeplaatst.
Oordeel kantonrechter
Het gaat om de vraag of Esdégé-Reigersdaal op goede gronden heeft besloten tot overplaatsing van de werknemers van het cluster Abel Tasman naar verschillende andere locaties. De kantonrechter neemt de beoordeling van de klachten door de Klachtencommissie en het daaruit voortvloeiende advies als uitgangspunt. Deze kortgedingprocedure leent zich namelijk niet voor zelfstandig onderzoek naar alle feiten en omstandigheden.
Esdégé-Reigersdaal is als organisatie en werkgever verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorgverlening en de daarvoor benodigde personele inzet. Dit betekent dat Esdégé-Reigersdaal een zekere mate van vrijheid heeft om keuzes te maken die zij in het belang acht van het cluster Abel Tasman, ook als deze raken aan de belangen van de werknemers. De werknemers hebben een gerechtvaardigd belang bij behoud van hun standplaats.
Het stond Esdégé-Reigersdaal vrij een nadere voorwaarde, in de vorm van een verklaring, te verbinden aan het door de Klachtencommissie geadviseerde traject met externe hulp. Dit geldt te meer omdat Esdégé-Reigersdaal, mede namens de clustermanagers, de verklaring heeft ondertekend. De werknemers hebben zonder goede gronden geweigerd de verklaring te ondertekenen. De kantonrechter oordeelt dat Esdégé-Reigersdaal met een beroep op het eenzijdig wijzigingsbeding de werknemers mocht overplaatsen en daarbij de benodigde zorgvuldigheid in acht heeft genomen. De werknemers hebben hun baan en bijbehorend salaris behouden. Verder staat onbetwist vast dat Esdégé-Reigersdaal per individuele werknemer heeft gekeken naar een passende alternatieve werkplek, gelet op functie, competenties en reistijd. De handelwijze van Esdégé-Reigersdaal is daarom ook niet in strijd met de beginselen van goed werkgeverschap of de redelijkheid en billijkheid. De vorderingen van de werknemers zijn daarom afgewezen