Noord-Holland · 2 augustus 2023

Gemeente Bloemendaal koploper in Noord Holland als duurzaamste gemeente

Nieuwe cijfers van het CBS, geanalyseerd door gezondheidsplatform Voeding en Fitness, onthullen dat Bloemendaal de Noord-Hollandse gemeente is met de gezondste bevolking. Zowel mentaal als fysiek staat men er hier goed voor. Aan de andere kant staat de gemeente Zaanstad, waar de gezondheidsstatus van de inwoners minder gunstig is. Vooral psychische klachten, ernstig overgewicht en roken komen hier meer voor dan in veel andere Noord-Hollandse gemeenten.

In Bloemendaal beoordeelt 80 procent van de inwoners hun gezondheid als ‘goed’ tot ‘zeer goed’. Dat is nog iets meer dan in Gooise Meren, waar ook bijna acht op de tien inwoners in goede gezondheid zegt te verkeren. In Zaanstad, dat onderaan de lijst staat, gaat het om 65,7 procent, net iets minder dan in Den Helder (65,8 procent).

Opvallend is dat Den Helder op veel afzonderlijke categorie├źn het hoogst scoort. Zo lijdt liefst 21,4 procent van de inwoners aan ernstig overgewicht. Ook in Purmerend en Hollands Kroon ligt dit percentage behoorlijk hoog. Verder valt op dat in de gemeenten Amsterdam, Den Helder en Zandvoort meer dan 20 procent van de inwoners rookt. Inwoners van Heiloo roken daarentegen het minst (9,8 procent), terwijl ook ernstig overgewicht in deze gemeente het minst voorkomt (8,3 procent).

Zandvoort is dan weer de gemeente met het hoogste percentage overmatige drinkers. In deze gemeente drinkt 13,6 procent van de mensen te veel, nog aanzienlijk meer dan in Bergen en Bloemendaal (11 procent). Overmatig wil zeggen: mannen drinken meer dan 21 glazen per week, vrouwen minimaal 14. Inwoners van Uithoorn kunnen juist het best maat houden. Hier drinkt 5,2 procent van de inwoners te veel.

error: Content is protected !!