Noord-Holland · 18 oktober 2024

Minder vaccinaties bij kinderen door prikangst

Minder vaccinaties bij kinderen door prikangst

Het aantal kinderen in de leeftijd van 10-18 jaar dat in 2023 een vaccinatie uit het Rijksvaccinatieprogramma kreeg, is verder gedaald. Dat is een van de conclusies uit het Regiorapport RVP 2023.

Prikangst
Dit rapport hebben we op basis van het landelijke RIVM-rapport opgesteld voor Noord-Holland-Noord en verspreid naar de gemeenten in deze regio. We weten dat angst voor een prik een reden kan zijn om de vaccinatie niet te halen. We willen ook deze kinderen zo prettig mogelijk vaccineren. Daarom geven we extra scholing aan onze

Scholing
In de workshop ‘Zorgzaam vaccineren’ krijgen onze jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen extra informatie over prikangst en hoe je hiermee om kunt gaan. Bange kinderen zitten in de overlevingsstand. Hoe je praat over de vaccinatie en dat 1 medewerker aan het woord is, kan rust geven. Samen met de ouders kun je kijken hoe je een kind kunt afleiden. Het brein kan namelijk maar een ding tegelijk doen. Ook kunnen ouders hun kind thuis voorbereiden op een vaccinatie (zie Voorbereiding en prikangst – GGD Hollands Noorden).

Testen
Op dit moment testen zeven teams van de Jeugdgezondheidszorg materialen die kinderen kunnen afleiden van de prik of de pijn van de prik kunnen verzachten. Zoals de balansvogel, een toverstokje, windmolen, boekje met zoekplaatjes en de shotblocker (injectiehulpmiddel).

De eerste ervaringen zijn positief. JGZ-medewerkers en kinderen zijn enthousiast.

error: Content is protected !!