Noord-Holland scherpt regels aan voor bouw woning en infrastructuur

Hoogste punt nieuwbouw Berger Scholengemeenschap

Provincie Noord-Holland scherpt vanaf 1 januari 2025 de regel over klimaatadaptatie aan. Dat betekent dat gemeenten bij nieuwe ontwikkelingen rekening houden met de gevolgen van klimaatadaptatie. Dit heeft invloed op de inrichting van steden, locatiekeuzes en het ontwerp van gebouwen en infrastructuur.

Aanscherping van de regels

Vanaf januari 2025 moeten gemeenten bij nieuwe projecten kijken naar de risico’s van klimaatverandering, zoals wateroverlast, overstromingen, droogte, hitte en waterkwaliteit. Als er risico’s zijn, leggen zij uit wat ze doen om deze te verkleinen. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld meer groen aanleggen om hitte en wateroverlast te verminderen.  

“Met deze aanscherping zetten we een belangrijke stap richting een klimaatbestendige toekomst. Als eerste provincie in Nederland nemen wij samen met gemeenten en ontwikkelaars onze verantwoordelijkheid. We zorgen ervoor dat nieuwe woningen en infrastructuur nu en in de toekomst veilig en betaalbaar zijn. Zo kunnen wij ook in de toekomst in een veilige omgeving wonen,” aldus Rosan Kocken, gedeputeerde Water bij de provincie Noord-Holland.

Succesvolle wijken

De maatregelen worden zowel bij woningen genomen als op straten en pleinen. Bijvoorbeeld door de tuin niet te betegelen, zodat het water de grond in kan. Of door zonnewering te plaatsen, zodat de woning op warme dagen niet te heet wordt. Uit onderzoek blijkt dat maatregelen nu, zorgen dat er in de toekomst geen grote kosten komen. Er zijn al wijken die toekomstbestendig ingericht zijn en waarbij de woningen betaalbaar blijven. Zie hiervoor de zojuist verschenen publicatie “Bouwen voor de Toekomst”. 

Inzet op klimaatbestendigheid

De provincie heeft als doel om in 2050 volledig klimaatbestendig te zijn, wat betekent dat ze voorbereid wil zijn op de effecten van klimaatverandering. Op dit moment wordt aan ontwikkelaars gevraagd een beschrijving te geven (motivering) van hoe in het beschreven plan rekening gehouden wordt met de risico’s van klimaatverandering. Maar uit evaluaties blijkt dat deze regel weinig impact heeft, omdat deze beperkt wordt meegenomen of vaak afvalt in het proces. 

Archief

error: Content is protected !!