Noord-Holland · 30 april 2024

Onderzoek: ratten en muizen zorgen voor meeste overlast in Noord-Holland

Onderzoek: in deze provincies zorgt ongedierte voor meeste overlast

Ongedierte kan voor veel problemen zorgen in en rondom huis. Maar in welke provincie hebben inwoners hier naar verhouding het meeste last van? De meeste aanvragen voor een ongediertebestrijder komen uit Zuid-Holland. Dit blijkt uit een analyse van Homedeal. De minste aanvragen zijn afkomstig uit Zeeland.

Homedeal onderzocht welk ongedierte in welke provincie voor de meeste overlast zorgt. Hiervoor is een analyse gemaakt van meer dan 12.000 aanvragen voor ongediertebestrijders. In Zuid-Holland zijn gemiddeld de meeste aanvragen voor een ongediertebestrijder per inwoner. Zeeuwen hebben het minst last van ongedierte. In Zeeland worden namelijk gemiddeld gezien de minste aanvragen gedaan voor een bestrijder.

Houtworm en boktor

Is het hout in of rondom huis flink aangetast? Dan heb je misschien wel last van de boktor of houtworm. De boktor is een kever waarvan de larve van de meeste soorten in hout leven. De larven van boktor kunnen kilo’s hout wegvreten en worden om deze reden ook wel houtwormen genoemd. In Zuid-Holland hebben inwoners hier het meest last van. Ook in Noord-Brabant en Gelderland zijn de houtworm en boktor volop aanwezig.

“In bosrijke gebieden zien we dat de houtworm en boktor veel actief zijn”, legt Stefan Vos van Ongedierte Meldkamer uit. “Ik was laatst bijvoorbeeld bij een klant die oud hout uit het bos had meegenomen, maar hij wist niet dat er boktor in zat. Die boktor is vervolgens lekker zijn gang gegaan en had binnen korte tijd allemaal gaten in zijn laminaat zitten. In de bosgebieden is dit een steeds groter wordend probleem.”

Van de ratten besnuffeld

Hoor je ineens geluid op zolder of heb je uit het niets aangeknaagde plinten? Dan kan het zomaar zijn dat je last hebt van muizen of ratten. In Zuid-Holland worden de meeste aanvragen gedaan voor een muizen- en/of rattenbestrijder. Ook in Gelderland en Utrecht is deze overlast groot.

“Ratten en muizen-overlast kom je veel tegen in stedelijke gebieden. Die komen namelijk op afval af. Hoe meer mensen er zijn, hoe meer ratten en muizen”, zegt Vos. “In deze stedelijke gebieden is meestal minder overlast van insecten, want daar is gewoonweg minder natuur.”

Wil jij weten welke bestrijders in jouw provincie het meest worden aangevraagd? Kijk dan hier.

___________________________________________________________________________

Verantwoording onderzoek

Voor het onderzoek zijn 12.000 aanvragen geanalyseerd van Homedeal. Op basis hiervan zijn de regionale en de ranglijsten per aanvraag gemaakt.

Over Homedeal

Homedeal verbindt huiseigenaren met vakspecialisten voor projecten in en om het huis. Online een geschikte vakspecialist vinden kan een uitdaging zijn voor huiseigenaren door de overvloed aan informatie. Homedeal maakt dit eenvoudig door alle benodigde informatie en alle bedrijven op één plek te verzamelen. Huiseigenaren kunnen zo heel simpel online offertes aanvragen om in contact te komen met meerdere vakspecialisten, zodat ze kunnen kiezen voor de vakspecialist die het beste bij hun project past.

error: Content is protected !!