Noord-Holland · 18 september 2024

Student Jort Rommel wint Medal for Excellence tijdens WorldSkills

Student Jort Rommel wint Medal for Excellence tijdens WorldSkills

Regio Noord-Holland – Jort Rommel, student van het Talland College, heeft een Medal for Excellence gewonnen tijdens WorldSkills, het wereldkampioenschap voor mbo-studenten. Bij de meubelmakers behaalde hij deze prestigieuze prijs, die wordt uitgereikt voor een bovengemiddelde prestatie naast goud, zilver en brons. Jort (19) behoort hiermee tot de tien beste jonge meubelmakers van de wereld.

De student uit Limmen kreeg de opdracht om in 22 uur tijd een wijnkastje te bouwen. Bij de meubelmakers kwamen in totaal 23 kandidaten in actie. Jort is superblij met zijn medaille. ‘Het was een grote opdracht voor de tijd die ervoor stond en ook best moeilijk. Op een paar details na had ik het kastje af. Er was veel publiek aanwezig en het was mooi om te zien dat zoveel mensen enthousiast waren over ons werk. De winnaars waren heel goed en een Medal for Excellence was mijn doel. Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen en heb alles eruit gehaald wat erin zat. Ik ben enorm trots op mezelf dat ik zover ben gekomen, want ik doe dit vak nog maar drie jaar.’

Bij de meubelmakers won Chinees Taipei het goud. Zilver was er voor Frankrijk, China en Zwitserland. Brons werd bij de meubelmakers niet uitgereikt.

Jort slaagde vorig schooljaar voor de opleiding Allround meubelmaker en (scheeps)interieurbouwer. Dit schooljaar start hij bij het Talland College (voorheen Horizon College en Regio College) op de locatie Heerhugowaard de opleiding Werkvoorbereider meubelindustrie.

Ook succes voor docent Bouke Koopman

Tijdens WorldSkills was er ook succes voor Bouke Koopman, docent van de opleiding Technicus hout en reparatie van het Talland College, locatie Zaandam. Hij begeleidde als expert Joris van Wijnen, student van het Deltion College, een andere mbo-school. Joris won bij het bouwtimmeren een Medal for Excellence. Koopman begeleidde hem op praktisch, technisch en mentaal gebied en trad op als jurylid: ‘Het is een kroon op het werk van de afgelopen twee jaar en ik ben enorm dankbaar om hier deel van te zijn. Tot de laatste seconde was het spannend en dan is de vraag of het genoeg is voor excellentie. Tijdens de prijsuitreiking waren we nog aan het juichen voor Jort toen ook de Medal for Excellence voor Joris bekend werd gemaakt. Dat was echt gaaf.’

WorldSkills en Team Netherlands

WorldSkills vond plaats van 10 t/m 15 september in het Franse Lyon. Bij de opening was de Franse president Macron aanwezig. Team Netherlands was met 25 mbo-studenten vertegenwoordigd. Elf Nederlandse studenten wonnen een Medal for Excellence. Bijna 70 landen en 1400 kandidaten deden mee in verschillende vakgebieden.

error: Content is protected !!