Natuur / Noord-Holland · 29 september 2024

Subsidie aanpak invasieve exotische planten

Ook zin om samen in de natuur te werken?

Met een nieuwe subsidieregeling stelt de provincie Noord-Holland jaarlijks voor een periode van 4 jaar € 250.000 beschikbaar voor het bestrijden van invasieve exotische planten in natuurgebieden.

Het geld is bedoeld voor de uitvoeringskosten en de verbetering van de samenwerking tussen organisaties, bijvoorbeeld voor het gezamenlijk opstellen van een gebiedsplan.

Invasieve exoten tasten de biodiversiteit aan
Invasieve exoten zijn planten of dieren die in een natuurgebied terecht zijn gekomen, maar daar niet horen. Zij kunnen zich goed aanpassen, verspreiden zich snel, tasten de biodiversiteit aan en verdringen andere planten of dieren.

Voorbeelden van invasieve exotische planten zijn de Reuzenberenklauw, de Japanse duizendknoop en de Amerikaanse vogelkers. Voorbeelden van invasieve exotische dieren zijn de Amerikaanse Voseekhoorn, de Wasbeerhond, de Zonnebaars, de Nijlgans en de Aziatische hoornaar.

Concept Programma Invasieve Exoten
Het Rijk heeft de provincie verantwoordelijk gesteld de verspreiding en impact van invasieve exoten te beperken.

Hoe de provincie Noord-Holland dat doet in haar natuurgebieden staat beschreven het in Concept Programma Invasieve Exoten. De Commissie Landelijk Gebied bespreekt het Programma Invasieve Exoten in oktober. De subsidieregeling start in januari.

Overwoekering wordt al aangepakt
Momenteel wordt vanuit het Uitvoeringsprogramma Natuurherstel al op verschillende locaties overwoekering door invasieve exotische planten aangepakt, zoals het verwijderen van de Japanse duizendknoop.

Foto: verwijderen Japanse duizendknoop

error: Content is protected !!