Noord-Holland · 17 oktober 2024

Toename woningvoorraad Noord-Holland het grootst in 2024

Hoogste punt nieuwbouw Berger Scholengemeenschap

Afgezet naar het aantal inwoners kent Noord-Holland dit jaar de grootste toename van de woningvoorraad. Vergeleken met vorig jaar zijn in Noord-Holland 12 procent meer woningen aan de woningvoorraad toegevoegd. Dit blijkt uit een analyse van VvE-beheerder Parel Beheer, gebaseerd op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de eerste acht maanden van 2024.

Toename woningvoorraad Noord-Holland het grootst in 2024


Dit jaar zijn er in de provincie Noord-Holland 338 woningen per 100.000 inwoners bijgekomen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 301. Geen enkele provincie kent een grotere toename per inwoner. De toename van de woningvoorraad in Noord-Holland komt vooral door het aantal toegevoegde nieuwbouwwoningen. Dit jaar zijn er 339 nieuwbouwwoningen per 100.000 inwoners bijgekomen, terwijl dat er vorig jaar nog 239 waren.

Hiermee ligt de toename van de woningvoorraad in Noord-Holland 39 procent boven het Nederlandse gemiddelde van 243 woningen per 100.000 inwoners. Naast nieuwbouw hebben ook sloop of andere toevoegingen en onttrekkingen, zoals het splitsen van woningen, verbouwingen of veranderingen in het gebruik van woningen, invloed op de woningvoorraad.

Duidelijke verschillen tussen provincies

Over heel Nederland ligt de toename van de woningvoorraad dit jaar 14 procent lager dan vorig jaar. In de provincies Groningen, Friesland en Limburg is de toename van de woningvoorraad per inwoner het kleinst. In Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland is de grootste toename te zien.

Bekijk de volledige uitkomsten, inclusief analyse per provincie op: https://parelbeheer.nl/onderzoek-voorraad-woningen-2024/

error: Content is protected !!