Regio · 2 november 2023

Liander investeert ruim 4 miljard in elektriciteitsnet

Netbeheerder Liander heeft een ambitieus investeringsplan voor de komende jaren gepresenteerd.  Niet eerder werd zoveel geïnvesteerd in onder andere het uitbreiden en onderhouden van de elektriciteits- en gasnetten. 

In Noord-Holland, inclusief Amsterdam, investeert Liander ruim 1,6 miljard euro tot en met 2026. Voor het totale werkgebied van Liander komen de investeringen uit op ruim 4 miljard euro. 

Tegelijkertijd zit Nederland in de grootste verbouwing van het energiesysteem en gaan de ontwikkelingen sneller dan de netbeheerder de elektriciteitsnetten kan uitbreiden. 

Veel klanten komen daardoor op een wachtlijst terecht en verdere versnelling is daarom noodzakelijk. De elektriciteitsnetten staan onder druk. Consumenten rijden, verwarmen en koken steeds vaker elektrisch. Ook zakelijke klanten elektrificeren hun fossiele processen. 

Dat is allereerst goed nieuws voor de energietransitie en het klimaat, maar er zijn verregaande net uitbreidingen nodig om al deze klanten te kunnen helpen.

In de periode tot 2033 verwacht Liander in Noord-Holland, inclusief Amsterdam, 42 grotere en 40 kleinere elektriciteitsstations te bouwen of uit te breiden. 

Verder wordt 6.000 kilometer kabel vervangen en nieuw aangelegd. Daarnaast gaat Liander de wijken in om 6.600 elektriciteitshuisjes te vervangen of nieuw te plaatsen. 

Dit gebeurt via een gezamenlijke buurtaanpak met gemeenten. Met deze aanpak wordt in één keer het elektriciteitsnet in de wijk gereed gemaakt voor de toekomst. 

De komende periode gaan de netbeheerders in gesprek met belanghebbenden. Het doel is het versneld uitbreiden van de elektriciteitsnetten.

error: Content is protected !!