Regio · 21 oktober 2023

Vanaf dit najaar ook griepprik voor zwangere vrouwen 

Het griepseizoen staat weer voor de deur. Iedereen kan griep krijgen, ook pasgeboren baby’s. Zij hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van de griep, zoals een ziekenhuisopname. 

Als de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt, heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om de griep te krijgen. In Nederland krijgt ieder jaar naar schatting 10 tot 15% van alle pasgeboren baby’s griep.

Per jaar krijgen ongeveer 300 van hen zulke ernstige klachten dat zij in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Zelfs 10 tot 20 baby’s belanden op de intensive care.

Zwangere vrouwen met griep worden vaker opgenomen in het ziekenhuis dan niet zwangere vrouwen van dezelfde leeftijd. Per jaar worden 45 zwangere vrouwen met griep opgenomen in het ziekenhuis. 

Baby’s van gevaccineerde moeders hebben ongeveer 35% minder kans om griep te krijgen dan baby’s van ongevaccineerde moeders. Ook is de kans dat zij opgenomen worden in het ziekenhuis vanwege griep 70% lager. 

Een afspraak voor 22 wekenprik tegen kinkhoest en griep maak je eenvoudig via het online aanmeldformulier op: www.ggdhollandsnoorden.nl.

Wil jij of je partner meer weten over dit onderwerp? Meld je aan voor de gratis onlinebijeenkomst op dinsdagavond 7 november via: https://ggd-hollandsnoorden.opleidingsportaal.nl.

error: Content is protected !!