Artikel · 25 september 2024

Ruim 1 op de 8 Noord-Hollandse stellen heeft wekelijks ruzie in bed

Ruim 1 op de 8 Noord-Hollandse stellen heeft wekelijks ruzie in bed

‘s Nachts de dekens stelen, een vroege wekker of snoeihard snurken: het bed delen brengt soms een hoop irritaties met zich mee. Eén op de acht Noord-Hollandse stellen loopt hier wekelijks tegenaan. Dat is een stuk meer dan in andere delen van Nederland. Dit blijkt uit een enquête van Smulderstextiel.nl onder 1.200 Nederlanders.

1 op de 10 Nederlanders heeft wekelijks slaapruzies
Onder alle Nederlanders heeft één op de tien stellen wekelijks last van nachtelijk geruzie (10,7%). Het komt vooral voor bij samenwonende stellen die (nog) niet getrouwd zijn (18,8%). Getrouwde stellen en niet-samenwonende koppels hebben minder vaak wekelijkse slaapruzies, ongeveer 8% heeft hiermee te maken.

De voornaamste redenen voor slaapruzies zijn:

  1. Gedrag van partner (36,1%)
  2. Slaap- en wektijden (27,8%)
  3. Algemene stress en zorgen (15%)
  4. Bedtijdrituelen (15%)
  5. Gebruik van elektronische apparaten (14,3%)
  6. Persoonlijke slaapgewoonten (12%)
  7. Privacy en intimiteit (12%)
  8. Licht in de slaapkamer (11,3%)
  9. Temperatuur van de kamer (9,8%)
  10. Geluiden in de omgeving (9%)

Slaapruzies zijn vaak onschuldig, maar kunnen soms flinke gevolgen hebben voor relaties: voor 3% van de Nederlandse stellen is dit zelfs de reden geweest om uit elkaar te gaan. Nog eens 6% ervaart ernstige relatieproblemen door nachtelijke ruzies. Mannen ergeren zich een stuk vaker dan vrouwen: ongeveer twee keer zoveel.

Noord-Hollanders geven slaapkwaliteit een 7,0
Hoewel Noord-Hollanders vaak kibbelen in de slaapkamer, beoordelen zij hun slaapkwaliteit gemiddeld met een 7,0. Dat is iets hoger dan landelijk gemiddeld. Vooral Noord-Hollandse 65-plussers zijn tevreden, zij geven hun nachtrust een 7,3. 

Benieuwd hoe het eraan toe gaat in de Nederlandse slaapkamers? Meer informatie over het onderzoek is te lezen op: https://www.smulderstextiel.nl/onderzoek-slaapruzies/

error: Content is protected !!