Schoorl · 11 augustus 2024

Weer: lekker zomers warm!

Weer: lekker zomers warm!

De komende dagen wordt het steeds warmer in Nederland met aanstaande maandag en dinsdag de thermische climax. Dan kan de temperatuur regionaal oplopen naar 34 of 35 graden, maar neemt (dinsdag) tegelijkertijd de kans op een aantal buien flink toe. De nacht naar dinsdag kan uitzonderlijk zwoel verlopen met in het holst van de nacht nog 23 of 24 graden regionaal, zeker in de grootstedelijke agglomeraties.

Het weekend staat in het teken van een flinke weersverbetering met vooral op zondag veel zon en hoogste temperaturen tussen 25 en 29 graden. Dan waait er inmiddels ook een zwakke tot matige (noord)oostenwind. Op de Waddeneilanden blijft het aangenaam koel.

Een zwak frontaal systeem blijft tot en met zondag nipt ten noorden van het land treuzelen en geeft af en toe nog wat vochtvelden af waardoor de zon op zondag aanvankelijk nog niet optimaal schijnt in delen van vooral Noord-Nederland. Elders is het volop zonnig met in de middag dus bijna overal dik zomerse temperaturen op het pleit. Een warme en kalme avond volgt en maandagnacht is het veelal wolkenloos waarbij het afkoelt naar 12 tot 17 graden.

Vooruitzichten tot 20 augustus: De kortstondige warmteoprisping begin nieuwe week gaat tenminste twee etmalen zeer warm weer geven met toptemperaturen tussen 32 en maar liefst 35 graden regionaal. Vooral dinsdagnacht kan dus opvallend warm verlopen in het land met vrijwel overal temperaturen royaal boven de 20 graden!

Vanaf half augustus nadert een oceaandepressie (in de vorm van een trog boven de Noordzee) waardoor medio volgende week de kans op enkele buien toeneemt. Zicht op een nieuwe opstoot van continentaal tropische lucht via Spanje en Frankrijk is er voorlopig niet.

error: Content is protected !!