Alkmaar / Streekagenda · 26 februari 2024

20 april: Hofjeswandeling Alkmaar met gids

Tijdens de hofjeswandeling in Alkmaar wandelt u met een deskundige gids langs de mooiste hofjes van de stad. Alkmaar herbergt enkele prachtige hofjes, die een bijzondere charme toevoegen aan de stad. In de rustige straatjes rondom het bruisende Waagplein zijn nog zes hofjes te ontdekken. Deze kleine woongemeenschappen waar vroeger weduwen en ouden van dagen terecht konden, worden in Alkmaar provenhuizen genoemd. Een verwijzing naar de proven (uitdelingen) die aan de bewoners werden gedaan.

Alkmaars Historische charme

De hofjes in Alkmaar dragen bij aan de historische charme van de stad en herinneren aan de gulle filantropie die in vroegere tijden werd getoond ten behoeve van de minder bedeelden. Het is ook een tastbare herinnering aan de zorgvuldig bewaarde geschiedenis van de stad, die bezoekers en inwoners de mogelijkheid biedt om een stap terug in de tijd te zetten en de rijke sociale geschiedenis van Alkmaar te ervaren.

Het Wildemanshofje: Een Oase van Rust en Groen

Het 18e-eeuse Wildemanshofje is een verborgen juweeltje verscholen in het hart van Alkmaar. Dit hofje straalt een serene sfeer uit te midden van de levendigheid van de stad. Het is genoemd naar de gulle stichter Gerrit Wildeman die bij testament bepaalde dat met zijn erfenis een hofje gesticht moest worden. Omringd door historische woningen biedt de weelderige binnentuin van het Wildemanshof een oase van rust. Het hofje werd oorspronkelijk gesticht om onderdak te bieden aan weduwen en behoeftige vrouwen, en vandaag de dag straalt het nog steeds een gevoel van gemeenschap en bescherming uit.

Het Hofje van Splinter: Een Historische Schat in het Hart van de Sta

Een andere parel onder de hofjes van Alkmaar is het 17e-eeuwse Hofje van Splinter. Dit hofje bevindt zich nabij de Grote Sint-Laurenskerk en is een rustgevende enclave in het bruisende stadscentrum. De binnenplaats van het Hofje van Splinter ademt een sfeer van historische gratie en biedt een rustige plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. De met zorg onderhouden tuin en de authentieke architectuur maken het Hofje van Splinter tot een betoverende locatie, waar bezoekers de tijdloze schoonheid van vervlogen eeuwen kunnen bewonderen.

Alkmaarse hofjes verkennen met een gids

De hofjes van Alkmaar, zoals het Wildemanshof en het Hof van Splinter, zijn niet alleen architectonische schatten maar ook levende geschiedenis. Ze vertellen het verhaal van de zorg en het medeleven dat eeuwenlang binnen de muren van deze kleine gemeenschappen heeft bestaan, waardoor ze een onmisbaar onderdeel zijn van de unieke charme van Alkmaar. Tijdens de hofjeswandeling brengt de gids de verhalen van deze bijzondere plekjes tot leven.

Liever met een eigen groep op pad?
Groepen kunnen het hele jaar door een wandeling met privégids boeken. Vraag een offerte aan via de website www.cicerones.nl.

 Op de hoogte blijven?
Onze nieuwsbrief met de agenda en kortingsacties wordt 3x per maand verstuurd. Aanmelden kan via de website: https://www.cicerones.nl/nieuwsbrief/

Deze wandeling cadeau geven?
Koop een cadeaucheque via de website: https://www.cicerones.nl/informatie/cadeau-cheque/

error: Content is protected !!