Alkmaar / Cultuur · 26 juli 2023

Alkmaar Ontzet 450 jaar: Een jaar vol activiteiten voor en door Alkmaar

Van Alkmaar de Victorie! In 2023 is het precies 450 jaar geleden dat Alkmaar zich heeft bevrijd van de Spanjaarden. Daarom vieren we van 8 oktober 2022 tot en met 8 oktober 2023 450 jaar Alkmaar Ontzet. Het jubileumjaar wordt door bewoners van gemeente Alkmaar uitgebreid gevierd, waarbij er naast héél veel gezellige evenementen en activiteiten ook aandacht is voor herdenkingen.

Het jubeljaar begon al op 8 oktober 2022. In de aanloop naar 8 oktober 2023 vinden er de aankomende maanden volop evenementen plaats. 

Een unieke ervaring is te beleven in het eeuwenoude Stadhuis van Alkmaar tijdens de prikkelende experience ‘Met Eigen Ogen’. Tijdens een route kriskras door het monumentale pand – met special effects en lichtprojecties – is het verhaal achter het Alkmaars Ontzet te horen van documentairemaker en onderzoeksjournalist Sinan Can.

Verder is er een rondleiding in het Regionaal Archief Alkmaar of het derde Lindegrachtconcert in het teken van Alkmaar Ontzet 450 jaar met onder andere Spaanse muziek. Mensen die een dansje willen wagen, kunnen het rijdende festival Jungle in the Sky bezoeken. Liever naar het theater? Bezoek dan het tragikomisch locatietheaterstuk Vrij van Verzet, op een plek waar de strijd daadwerkelijk werd gestreden.

Vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid
De thema’s rondom de viering en herdenking van Alkmaar Ontzet zijn vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Thema’s die vandaag én in de toekomst belangrijk zijn voor alle bewoners van Alkmaar.

Veel activiteiten zijn gratis te bezoeken. Met de Alkmaarpas kun je in aanmerking komen voor korting op meerdere betaalde activiteiten. Houd hiervoor de website in de gaten: www.alkmaarontzet450jaar.nl.

Volg ook alles via Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven.

error: Content is protected !!