Alkmaar · 19 maart 2024

Alkmaar stopt met rekening digitale munt Vix

De gemeente Alkmaar heeft op 22 november 2018, vanwege de introductie van de digitale munt Vix, een Vix-rekening geopend. Deze is recentelijk echter opgezegd. In 2019, één jaar na de ingebruikname van de Vix rekening, werd in een evaluatie opgemaakt dat er een positieve maar wel kritische houding is ten aanzien van de munt.

De kritische houding is ten aanzien van de extra handelingen die verricht dienen te worden bij betaling en het geringe gebruik bij ondernemers en andere partijen. De proeftijd was op dat moment echter kort en de Vix heeft de tijd gekregen om zich verder te ontwikkelen. Uit betalingsverkeer van de gemeente Alkmaar is opgemaakt dat de Vix-rekening sinds december 2022 viermaal gebruikt is voor een betaling.

De organisatoren achter de Vix zijn enthousiast en geloven in de meerwaarde van de munt, maar de meerwaarde die de Vix als lokale digitale munteenheid voor de gemeente Alkmaar levert, is tot op heden gering gebleken. Na een periode van 6 jaar kan geconcludeerd worden dat de Vix niet het gewenste effect heeft gecreëerd ten aanzien van de versterking van de lokale economie.

Bron: Beatfm

error: Content is protected !!