Alkmaar · 5 april 2024

Bescherming voor Schutterswei

Enige jaren geleden is het voormalige gevangeniscomplex Schutterswei herbestemd tot hotel. Op verzoek van de eigenaar is de oude gevangenis nu beschermd als gemeentelijk monument.

In 1884 verrees in de Hout een gevangenis naar ontwerp van J.F. Metzelaar. Metzelaar was ingenieur-architect voor de afdeling Gevangenissen en Rechtsgebouwen van het Ministerie van Justitie. Hij tekende meerdere gevangenissen in Nederland. Het model in Alkmaar kreeg lange cellenblokken en was gericht op individuele opsluiting. Toen de gevangenis in 1886 in gebruik werd genomen was er ruimte voor 27 personen.

Oefenterrein schutterij

In de volksmond heette het gebouw ‘De Krocht’, genoemd naar het stuk bos waarop het was gebouwd. Voor de komst van de gevangenis was dit gebied het oefenterrein van de schutterij. En daar verwijst de nieuwe naam naar die de gevangenis kreeg in 1985: ‘Schutterswei’. Het gebouw werd meerdere keren vergroot. Zo kwamen in 1891 de twee blokken met dienstwoningen langs de Prins Bernhardlaan te staan. Hier wonen nog altijd voormalige werknemers van de gevangenis.

Hotel

GTP Vastgoed, onder leiding van directeur Jerry Breg, heeft het gevangeniscomplex omgebouwd tot vier sterrenhotel. In 2020 opende het als Fallon Hotel. Breg deed onlangs een aanvraag voor bescherming als gemeentelijk monument. Wethouder Erfgoed, Anjo van de Ven ondersteunt zijn initiatief: “Als een eigenaar een deel van ons cultureel erfgoed wil behouden dan werken we daar graag aan mee. Door de bescherming als monument blijft dit stukje van de Alkmaarse geschiedenis bewaard voor iedereen”.

error: Content is protected !!