Alkmaar · 5 april 2024

Actiedag politie tegen overlast jongeren door alcohol of drugs in april

Om jongeren en hun ouders bewust te maken van hun gedrag, heeft de Politie Noord-Holland in het verleden het project Wakkere Ouders ontwikkeld. Vanuit de politie is nu de wens gekomen voor het opnieuw opstarten van het project. De politie ziet op dit moment een toename van het alcoholgebruik onder jongeren onder de 18 jaar waaronder overmatig gebruik en het zogenaamde ‘comazuipen’. Dit speelt zich af in het uitgaansleven. Tijdens het project worden jongeren die overlast veroorzaken en zodanig onder invloed zijn van alcohol of drugs meegenomen naar het bureau.

Vervolgens worden de ouders van de jongeren ‘s nachts opgebeld. Er wordt dan verteld dat hun kind is meegenomen en kan worden opgehaald op het politiebureau. Hierdoor worden ouders uit bed gebeld, dus letterlijk ‘wakkere ouders’. De doelstelling van het project Wakkere Ouders is gericht op het terugdringen van alcohol- en drugsgerelateerde overlast en strafbaar gedrag onder jongeren in het basisteam Alkmaar en het bewustmaken van de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik bij jongeren en hun ouders.

Er wordt gestart met één of twee actiedagen. Aan de hand van ervaringen uit de actiedagen wordt een structurele werkafspraak gemaakt tussen de deelnemers om op uitgaansavonden bij aantreffenbeschonken minderjarigen de ouders te bellen en door te verwijzen naar HALT en Brijder. Er is een eerste actiedag gepland in april.

Bron: BEATFM

error: Content is protected !!