Alkmaar · 13 november 2023

Commissaris van de Koning bezoekt Alkmaar

De Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, heeft woensdag de gemeente Alkmaar bezocht. In sportcomplex De Meent sprak hij met inwoners, organisaties, dorpsraden, de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.

De Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, in gesprek met burgemeester Anja Schouten en een aantal sporters in sportcomplex De Meent. Foto: Loek Buter

De gesprekken gingen onder andere over regionale samenwerking, wonen en mobiliteit. Leerlingen en docenten van het ROC Horizon College lieten in een sportzaal zien waar zij in de opleiding Sport- en Bewegingscoördinator mee bezig zijn. Aandacht was er ook voor de POCITYF-projecten van de gemeente Alkmaar. De Meent is een van die projecten. Zij benutten de warmte die overblijft bij het maken van ijs voor de rest van het gebouw en gebouwen in de buurt. Dit is niet alleen duurzaam; het bespaart ook veel kosten, waardoor een kaartje voor de ijsbaan betaalbaar blijft.

Dorpsraden

Ook leden van de dorpsraden van Stompetoren en Groot Schermer gingen in gesprek met Commissaris Van Dijk. Zij spraken onder andere over hoe belangrijk het is dat er huizen en voorzieningen voor jeugd blijven en bijkomen in hun dorpen.

Omdat de gesprekken op verschillende plekken in het sportcomplex plaatsvonden, kreeg de Commissaris een mooie indruk van de locatie. Zo waren de burgemeester en hij onder de indruk van de training van de trampolinespringers.

Boeren

Als laatste was er een gesprek met de gemeenteraad. Daarbij waren integriteit, wonen, bereikbaarheid en belangen van de boeren onderwerp van gesprek. De Commissaris gaf de gemeenteraad mee op te letten dat er 30% sociale huur moet zijn om in aanmerking te komen voor geld van het Rijk.

De verminderde bereikbaarheid van Alkmaar en de dorpen, het volgende punt op de Raadsagenda, baart ook hem zorgen. Een goede regionale samenwerking is volgens Van Dijk een voorwaarde om hier stappen in te maken. Waar het de boeren betreft, is gemeente Alkmaar juist meer zelf aan zet, volgens de Commissaris. Daarbij blijven zij wel afhankelijk van de regels die het Rijk oplegt, bijvoorbeeld over stikstof. Hoe dat de komende tijd uit zal pakken, is pas na de verkiezingen te zeggen, aldus Van Dijk.

Burgemeester

Burgemeester Anja Schouten kijkt terug op een geslaagd bezoek: “We hebben in relatief korte tijd heel veel van Alkmaar en de dorpskernen kunnen laten zien aan de Commissaris. Hij was geïnteresseerd en stelde goede vragen. Natuurlijk was er nog veel meer wat we hadden willen laten zien en bespreken, maar al met al heeft hij op deze manier een mooi inkijkje gekregen in wat er bij ons leeft.”

error: Content is protected !!