In de week van 14 tot en met 20 oktober is het de week van de mensenhandel. Mensenhandel is een ernstig probleem dat vaak niet direct zichtbaar is. Bij mensenhandel raken slachtoffers hun vrijheid kwijt en dat heeft een grote impact op hun leven. Gemeente Alkmaar vraagt deze week extra aandacht voor deze vorm van uitbuiting. Ons doel is om bewustwording te creëren, slachtofferschap te voorkomen en beter te kunnen helpen.
Wat is mensenhandel?
Bij mensenhandel worden mensen uitgebuit of gedwongen dingen te doen waarvoor ze niet kiezen. Andere mensen hebben daar voordeel van. Zij dwingen hun slachtoffers bijvoorbeeld tot prostitutie, werken onder het minimumloon, crimineel gedrag of bedelen. Vaak gebruiken ze daarbij dwang, geweld, chantage en bedrog. Mensenhandel gebeurt in de prostitutie, de land- en tuinbouw, horeca, fabriek en bij mensen thuis.
Signalen van Mensenhandel
Slachtoffers in uitbuitingssituaties vertonen vaak verschillende signalen. Het signaleren van mensenhandel is belangrijk, omdat slachtoffers afhankelijk kunnen zijn van mensen uit hun omgeving om uit de uitbuitingssituatie te komen. Daarnaast zijn de slachtoffers zich er niet altijd van bewust dat zij zich bevinden in een uitbuitingssituatie.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het ministerie van Justitie en Veiligheid, Politie Nederland en de Koninklijke Marechaussee hebben de signalen van mensenhandel bij elkaar gebracht in een kaart.
Wat kunt u doen als u mensenhandel signaleert?
Samen helpen we de slachtoffers van mensenhandel door signalen te herkennen en te melden. Vermoed je signalen van mensenhandel? Neem dan contact op via onderstaande instanties.
- Bel 112 bij spoed en verdachte situaties. Bel 0900-8844 voor niet spoedeisende vragen of problemen. Vraag naar afdeling AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel) in uw regio, of
- Maak een Niet Pluis melding op Niet Pluis melding – Gemeente Alkmaar, Dit kan ook anoniem