In de Alkmaarder Hout, aan de Harddraverslaan, staat verscholen in het groen, een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Deze bunker werd tijdens de oorlog bemand door een troep van zes soldaten met als taak het telefoonnetwerk in Alkmaar en omstreken te onderhouden. Sinds 2017 fungeert de bunker als museum. Eric van Dijk vertelt woensdagavond 17 april in een lezing van het Alkmaars Historisch Café over de functie van de bunker van toen en van nu. De bijeenkomst is in de bibliotheek in Alkmaar Centrum en start om 20.00 uur.
Alkmaar was in de oorlog een knooppunt van wegen, waterwegen, en spoorwegen in de Kop van Noord-Holland. En datzelfde gold voor het telefoonverkeer. Alle telefoonverkeer vanuit Den Helder, Schagen en Hoorn liep via Alkmaar naar Haarlem en Amsterdam. De bunker aan de Harddraverslaan is, samen met de bunker onder de molen van Piet, een onderdeel van de Atlantikwall.
Eric van Dijk zal tijdens de lezing vertellen over de functie van de bunker van toen maar ook van nu. Zo komen onderwerpen aan bod als de bunkerbouw in het algemeen en de verdediging van Alkmaar in WOII. De huidige functie als museum ’40- ’45 wordt geïllustreerd aan de hand van de verschillende exposities en activiteiten die de stichting inmiddels organiseerde.
Museum
Sinds 2017 is de bunker in beheer van de stichting Alkmaar ‘40 – ‘45, die er een museum van maakte. Doel van de stichting is het verhaal te vertellen van Alkmaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurt onder meer door het organiseren van wisselende exposities in de bunker, maar ook via publicaties op Facebook en op de website van de stichting.
Aanmelden
Geïnteresseerd? Je bent van harte welkom op woensdagavond 17 april in de bibliotheek in Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2. De toegangsprijs is € 7,50 voor niet leden en € 5,00 voor leden van de deelnemende organisaties. De lezing is van 20.00 tot 22.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan via bknw.nl/agenda.
Alkmaars Historisch café
Deze lezing wordt u aangeboden van uit het Alkmaars Historisch Café, een samenwerkingsverband bestaande uit het Regionaal Archief Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, de Vrienden van de Grote kerk, de Historische vereniging Alkmaar, Erfgoed Alkmaar en Bibliotheek Kennemerwaard.