Alkmaar / Cultuur · 15 september 2023

Een terugblik op Klim naar Het Grote Raam

Van 1 juli tot en met 10 september 2023 konden bezoekers klimmen naar de top van de Grote Kerk in Alkmaar. De organisatoren van de Klim naar Het Grote Raam kijken met trots terug op het evenement. Het was een groot succes met bijna 17.000 enthousiaste bezoekers.

Op 1 juli opende de imposante steiger haar deuren voor het publiek. In de weken die volgden kwamen er veel enthousiaste bezoekers langs. Alkmaarders, maar ook toeristen uit onder andere de Verenigde Staten en Australië, wilden de stad graag van boven zien. “Bezoekers en vrijwilligers uit alle windstreken kwamen langs, in weer en wind. Het was prachtig om te zien hoe iedereen alsnog blij terugkwam van de top”, aldus Esmee Bakker, projectmanager bij DOSS Event Support.

Aanvankelijk zou de Klim op 13 augustus alweer sluiten, maar door het grote succes werd besloten om te verlengen tot 10 september. Dat gaf meer mensen de kans om het spectaculaire uitzicht te bewonderen, maar bracht ook een tweede bijkomstigheid: bezoekers konden vanaf toen ook de plaatsing van het nieuwe glas-in-loodraam zien.

Het nieuwe raam, beter bekend als Het Grote Raam, is ontworpen door internationaal bekend kunstenaar Fiona Tan. De omvang, het vakmanschap en de schoonheid maken het een nieuw meesterwerk voor de eeuwigheid, een kroonjuweel voor de stad. “Gedurende de laatste weken van de Klim konden bezoekers zien hoe het raam paneel voor paneel geplaatst werd,” vertelt Esmee, “dat maakte een bezoek des te specialer en indrukwekkender.” Op 8 oktober wordt het raam onthuld aan de stad.

De organisatie kijkt terug op een prachtige zomer op de Klim. Maar het succes zou niet mogelijk zijn geweest zonder alle betrokkenen: de organisatie spreekt hun grote dank uit voor alle vrijwilligers, partners en natuurlijk de bezoekers. “Samen hebben we letterlijk én figuurlijk grote hoogtes bereikt met dit evenement!”

error: Content is protected !!