Alkmaar · 16 november 2023

Eerste boom geplant langs het Jaagpad markeert start van bomenproject in Alkmaar

Op woensdag 15 november heeft wethouder Anjo van de Ven samen met kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe en klimaatburgemeester Henk Adriaanse de aftrap gegeven voor een grootschalig bomenproject in Alkmaar. De gemeente zal de komende jaren maar liefst 5.000 bomen rijker worden, en dit begon met het planten van de allereerste boom – een sierpeer – langs het Jaagpad in Alkmaar.

Vier mensen die een boom planten door het dichtgooien van het gat met een schep met aarde
Na haar welkomstwoord zetten wethouder Van de Ven, de kinderburgemeester en klimaatburgemeester, alle drie een schop in de grond en gaven zij de boom een mooie plek langs het water. Foto: Jan Jong Fotografie

De aanleg van de vernieuwde oeverbeschoeiing langs het Noord-Hollands kanaal, een project van de Provincie Noord-Holland, maakte de afronding van de openbare ruimte mogelijk. Met 15 bomen die langs het water een vaste plek krijgen en reeds geplaatste straatverlichting, is het project een feit. De feestelijke boomplanting werd bijgewoond door buurtbewoners, de Provincie Noord-Holland, aannemers Beens Groep b.v./Hakkers b.v. en Stadswerk072.

Boomfeestdag

“Wij markeren vandaag een bijzonder moment door de eerste boom te planten, en dat op de Nationale Boomfeestdag. Samen met onze bewoners hebben we zorgvuldig gekozen voor de typen bomen: sierperen, platanen en elzen. Dit is een prachtige ontwikkeling voor Alkmaar, met al die extra bomen die eraan komen. Zoals het oude Griekse gezegde luidt: ‘In een goede samenleving plant men bomen in wier schaduw ze nooit zelf zullen zitten.’ Dat is precies wat we vandaag doen – investeren in de toekomst”, aldus Wethouder Anjo van de Ven.

Na een welkomstwoord hebben wethouder Van de Ven, de kinderburgemeester en klimaatburgemeester samen een schop in de grond gezet en de boom een mooie plek gegeven langs het water.

Belang van bomen

Het belang van bomen voor de leefomgeving is evident. Naast het verfraaien van buurten en straten, dragen bomen bij aan een prettige leefomgeving door schaduw te bieden op warme dagen, wateropname te bevorderen en een habitat te zijn voor diverse flora en fauna. Kortom, bomen zijn cruciaal voor het gehele ecosysteem.

De overige locaties waar de overige bomen worden geplaatst in de openbare ruimte, worden momenteel onderzocht. Inwoners van Alkmaar worden betrokken bij het selecteren van geschikte locaties voor de nieuwe bomen. Ook biedt de gemeente bomen aan aan inwoners die deze op eigen terrein willen planten. Bij nieuwe ontwikkelingen binnen de gemeente wordt tevens rekening gehouden met voldoende ruimte voor groen en bomen.

error: Content is protected !!