Alkmaar / Sport · 13 november 2023

‘Gewone Alkmaarders’ staan model voor beweegcampagne in de stad

Achtendertig ‘gewone Alkmaarders’ zien zich in de november-maand terug op billboards in de stad, op schermen in lokale sportcomplexen van Alkmaar Sport en op social media. De prestatie die ze hiervoor hebben moeten leveren was voor henzelf vanzelfsprekend, maar van die vanzelfsprekendheid is bij anderen niet altijd sprake. “Deze mensen hebben bewegen onderdeel gemaakt van hun wekelijkse routine. En dat doen ze niet omdat het móet, maar omdat ze het zelf willen en er plezier aan beleven,” licht Mirjam van der Welle, sportcoördinator bij Sport Vitaal, toe. Ik beweeg, jij ook?

Het is een vraag die alle deelnemers aan de campagne aan hun familie, vrienden en buurtgenoten kunnen stellen: “Ik beweeg, jij ook?” De stap om in beweging te komen kan soms groots aanvoelen. “De meeste mensen weten wel dat het gezond is, maar je kent het: Je hebt het al zo druk, dat bewegen ga je ooit nog wel doen maar láter,” aldus Mirjam. Bij Alkmaar Sport willen ze dat de mensen dat later niet afwachten maar nú in actie komen. “Elk uurtje wat je nu investeert, daar ga je later van profiteren. Er zijn zoveel voordelen te noemen en wij kunnen het blijven herhalen, maar we willen nu de mensen zelf eens aan het woord laten.”

De Alkmaarders die geportretteerd zijn, zijn écht. “We hebben er bewust voor gekozen niet te werken met allemaal stockfoto’s van jonge, fitte, afgetrainde modellen”. Rupert bijvoorbeeld, gebruikt al een rollator als hulpmiddel bij het lopen. Maar stapt wel meerdere keren per week met die rollator op de fiets om aan de andere kant van de stad te gaan sporten.

Els vindt de wekelijkse sport- en spellessen zo afwisselend én gezellig dat ze geen les afzegt en ze vertelt dat dat voor de hele sportgroep geldt. Voor Cornelia is bewegen al belangrijk om in conditie te blijven omdat ze een klompvoet heeft, maar bij de wandelgroep heeft ze toen ze in Alkmaar kwam wonen ook op een leuke en makkelijke manier nieuwe mensen leren kennen. Anja sport al jaren maar is onlangs geswitcht naar de yoga lessen omdat ze daar momenteel het meeste voldoening uithaalt. Thema’s als nieuwe mensen ontmoeten, structuur in de dag brengen en je goed voelen tijdens en na het sporten komen in alle verhalen van deze mensen terug.

Beweegintake
Mirjam: “Het blijft belangrijk dat je een sport- of beweegactiviteit zoekt die bij jou als persoon past en waar je gelukkig van wordt. Dan is het gewoonweg veel makkelijker om het vol te houden, dat horen we van alle mensen terug. Heel veel mensen weten de weg hierin prima zelf te vinden, maar voor wie daar een beetje hulp bij nodig heeft organiseren we de beweegintake.” De beweegintake is een gratis gesprekje van ongeveer 30 minuten met iemand die het lokale beweegaanbod goed kent. Je eigen wensen, ideeën en ook belemmeringen worden op tafel gelegd en samen wordt een passend aanbod gezocht. Een afspraak kan gemaakt worden via sportvitaal@alkmaarsport.nl.

Bezoek de campagnepagina www.alkmaarsport.nl/ikbeweeg voor meer informatie en de persoonlijke verhalen en motivaties van de geportretteerden.

error: Content is protected !!