Alkmaar · 22 maart 2024

Hondenpoep grootste bron van irritatie, zegt 62% van de buren

Sigarettenpeuken, snoepverpakkingen, plastic tasjes, drankblikjes en etensresten slingeren het meest rond in de buurt, blijkt uit een onderzoek van buurtnetwerk Nextdoor. Ongeveer de helft (47%) van de buren vindt zijn buurt bovendien niet schoon. En volgens 62 procent is hondenpoep de grootste bron van irritatie.

Tijdens de Landelijke Opschoondag kunnen buren met elkaar het zwerfafval in de buurt opruimen.
Tijdens de Landelijke Opschoondag kunnen buren met elkaar het zwerfafval in de buurt opruimen. (Foto: Nextdoor)

Top 5 

Dat we ons behoorlijk druk maken over zwerfafval blijkt: meer dan twee op de drie buren (69%) ergert zich eraan. Welk type afval wordt het meest gevonden wordt, en welk is het meest hinderlijk? Dit is de top 5:

Opruimactie

Meer dan twee op de drie (69%) vindt dat de verantwoordelijkheid van het opruimen van zwerfafval zowel bij henzelf en de buren als bij de gemeente ligt. Een gedeelde inspanning dus. Maar liefst 78% geeft dan ook aan weleens zwerfafval op te ruimen in de buurt, en hetzelfde percentage (78%) vindt dat een schone buurt bijdraagt aan een betere band met de buren. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat een kleine meerderheid (53%) niet weet hoe ze een gezamenlijke opruimactie moeten organiseren.

Landelijke Opschoondag

Zaterdag 23 maart is de Landelijke Opschoondag. Nextdoor haakt hierbij aan. Via www.nextdoor.nl is het mogelijk om voor deze dag een evenement aan te maken voor een opruimactie in de buurt. Nextdoor geeft als tip om het de actie maximaal 2 uur te laten duren. Binnen dat tijdsbestek kan heel veel opgeruimd worden. 

Tips

Nog wat tips voor de dag zelf: Zorg voor voldoende vuilniszakken, schoonmaakhandschoenen en afvalgrijpers. Bij de meeste gemeenten zijn deze gratis verkrijgbaar. Maak een goede onderlinge verdeling. Maak een groepsfoto en deel dit op Nextdoor onder de hashtag #LandelijkeOpschoondag. Drink na afloop samen een kopje koffie of thee.

De opiniepeiling van Nextdoor is in maart 2024 onder 1.984 leden uitgevoerd

error: Content is protected !!