Alkmaar · 18 oktober 2024

(Jongeren)debat ‘Woningcrisis’ in De Alkenaer

(Jongeren)debat ‘Woningcrisis’ in De Alkenaer

De Alkenaer Podium voor Cultuur & Debat is een nieuw debatcentrum op het Ritsevoort in Alkmaar, vooral gericht op jongeren om hun stem te laten horen.

‘Er is in Nederland een groot tekort aan woningen. Dit komt onder andere door de groeiende bevolking, lange bouwprocedures en beperkte bouwgrond. Voor veel mensen is het hierdoor lastig een woning te vinden die aansluit bij hun wensen en mogelijkheden. Daarom wil de Rijksoverheid dat er 900.000 woningen gebouwd worden tot en met 2030’.

Dit bericht is terug te vinden op de website van de Rijksoverheid. Op de effecten, die de woningcrisis heeft op degenen, die inmiddels (misschien al jaren) wanhopig op zoek zijn woonruimte, wordt verder niet ingegaan.

Effecten op jongvolwassenen, die nog steeds bij hun ouders moeten wonen, die worstelen met de hoge kosten van wonen, de beperkte (of geen) beschikbaarheid van betaalbare huizen en de psychologische last van een onzekere toekomst. Want hoe kan je je ontwikkelen als je maar niet verder komt?

Aan de grote tafel nemen plaats:

  • Monique Stam, voorzitter van Woon Gangmakers: een netwerkorganisatie die zich inzet voor de versnelling van de woningbouw. Hiervoor werkte zij als lokaal politicus en wethouder van de gemeente Heerhugowaard.
  • Feiko van der Veen, socioloog en 10 jaar werkzaam geweest als gemeenteraadslid op het gebied van woningbouw in Alkmaar. Hij geeft cursussen over de woningcrisis.
  • Julia Osendarp, zelfstandig journaliste. Voor het Noordhollands Dagblad schreef zij een reeks artikelen over woningzoekenden.
  • Finn Langenberg, Alkmaarder en woningzoekende in de stad.
  • Nicole van Wijk, bestuurder van stichting Woonwaard Noord-Kennemerland.

Naast de tafelgasten worden alle bezoekers uitgenodigd mee te praten, ideeën naar voren te brengen en ervaringen te delen.

Tijdens de komende debatten worden de volgende onderwerpen besproken: 14 november ‘Plastische chirurgie’,18 december ‘Hoe gezond zijn jongeren mentaal?’, 20 februari ‘Wat is dan liefde’, 20 maart ‘AI’, 17 april ‘Rol van vrijwilligers’.

Het debat wordt mede mogelijk gemaakt door ‘Impuls Jongerencultuur’ van de Gemeente Alkmaar.

error: Content is protected !!