Alkmaar / Cultuur / Streekagenda · 27 februari 2024

Matthäus Passie in Alkmaar

Waarom ik dit jaar toch weer thuis in Alkmaar naar de Matthäus-Passion ga? Er zijn vele redenen denkbaar, maar een daarvan is dat de Nederlandse Bachvereniging daar weer met dat werk naar de Grote Kerk komt. De Bachvereniging brengt dat werk al sinds 1922 en in die dikke eeuw maken ze daar altijd weer iets spraakmakends van.

De thuisbasis is de Grote Kerk in Naarden, maar zeker zo goed komt de uitvoering tot zijn recht in de grote Brabants-gotische kerk van Alkmaar. Dit jaar laat gastdirigent Johanna Soller haar artistieke visie op de Matthäus los. Johanna Soller? Wie is dat?

Even zoeken en dan blijkt dat de Bachvereniging dit jaar een dirigent heeft uitgenodigd die op zijn minst ‘interessant’ mag heten. In Nederland is ze nog niet zo bekend, maar in Duitsland en ver daarbuiten heeft ze als specialist in de barok een grote staat van dienst. Johanna werkte met befaamde orkesten en ensembles en sinds kort leidt ze als eerste vrouw het door Karl Richter opgerichte fameuze Münchener Bach-Chor en het Münchener Bach-Orchester.

Zij ziet Bachs vertaling van lijden en sterven van Christus niet puur als een stukje historie. Ze zegt: ‘De koralen en aria’s spreken ons ook los van het Bijbelverhaal aan. Hun inhoud is indringend en persoonlijk en daarmee hoop ik iedereen te raken’. Precies, want Bachs Matthäus-Passion is er voor iedereen. Dus ook op zondagmiddag 17 maart.

Filmpje: Johanna Soller leidt het Vocal Consort München in de Matthäus-Passion, 2019.

www.theaterdevest.nl

error: Content is protected !!