Storm Pia nadert en zal met name morgen voor zeer onstuimig weer zorgen. De Benelux wordt niet het hardste getroffen, maar er moet wel rekening houden met zware windstoten. De WindRadar laat zien wanneer de piek van de storm wordt verwacht. De donderdagavondspits kan mogelijk erg druk worden.
Lagedrukgebieden bepalen momenteel ons weer met veel regen en veel wind tot gevolg. In de nacht van woensdag op donderdag trekt een lagedrukkern van IJsland zuidoostwaarts en diept daarbij flink uit. De luchtdruk in de kern van het laag kan donderdagochtend dalen tot mogelijk 955 hPa, wat voor een flink stormveld boven de Noordzee gaat zorgen.
Om deze reden heeft het Deense meteorologische instituut de storm de naam Pia gegeven. Net zoals in Zuid-Noorwegen worden hier de zwaarste windstoten verwacht, die donderdagmiddag snelheden van 120 tot 140 kilometer per uur kunnen bereiken. De roze kleuren in de WindRadar laten dit windveld goed zien.
Avondspits wordt getroffen
Ook in Nederland gaan we deze storm voelen, al is het wel in mindere mate. De piek van de storm volgt donderdag in de loop van de middag. In het noorden en in de kustgebieden zijn windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur mogelijk, op de Wadden misschien zelfs nog wat harder. In het binnenland waait het ook flink, maar liggen de maximale windstoten rond de 70 tot 90 kilometer per uur. Het KNMI heeft voor morgen in de loop van de ochtend en middag voor het gehele land code geel afgekondigd. Forse windstoten kunnen voor een drukke avondspits zorgen op donderdag.
Met deze timing van storm Pia betekent ook dat de avondspits wordt getroffen. Deze zal naar alle waarschijnlijkheid beduidend drukker dan normaal verlopen. In de loop van donderdagavond neemt de wind weer wat af, maar vooral in de kustgebieden zijn tot en met vrijdag nog zware windstoten mogelijk.
Omvallende bomen mogelijk
De storm van donderdag is een “normale” winterstorm, die hier vaker voorkomt in deze tijd van het jaar. Toch kunnen bomen omvallen bij deze vermeende lage windsnelheden. Dit komt doordat de grond zeer nat is geworden door alle regen van de afgelopen weken. Dit betekent dat de wortels van de bomen minder steun hebben en zelfs bij lagere windsnelheden kunnen omvallen.
Hoge waterstanden Duitse Bocht
Door de aanhoudende noordwesterstorm wordt er veel water van de Noordzee richting de Duitse Bocht gestuwd. Hier gaat men uit van zeer hoge waterstanden, ondanks het doodtij. Grote overstromingen worden echter niet verwacht. Omdat de windsnelheden in de Benelux iets lager liggen, is dit probleem hier minder groot. Wel worden er ook in Nederland verhoogde waterstanden verwacht, maar naar alle waarschijnlijkheid geen stormvloed. Met name in de kustgebieden blijft het in de komende dagen hard waaien.
Bron: Weerenradar.nl