Alkmaar / Sport · 21 maart 2024

Na 1,5 jaar zoeken komt de droom van Karol eindelijk uit

Na 1,5 jaar zoeken komt de droom van Karol eindelijk uit

Na zijn verhuizing naar Langedijk moest Karol (13) wel even wennen. Zijn oude sportclubs waren nu te ver weg om ‘even’ naartoe te rijden, en in zijn eigen omgeving kon hij niet dirct een passend aanbod vinden. Een leraar op school wees Karol en zijn ouders op Uniek Sporten. Toen hij de medewerkers van Sport-Z op een stagemarkt van Heliomare College Alkmaar zag staan en ook een flyer van Uniek Sporten kreeg, was het linkje snel gelegd. “Toen hebben we contact opgenomen met Floor van Sport-Z, ze zei meteen dat ze mij wel verder kon helpen,” vertelt Karol. Hij kon toen nog niet bedenken dat hij een paar maanden later voor AZ in de Bijzondere Eredivisie zou voetballen…

Karol vervolgt: “Floor vertelde dat ze bij me thuis kon komen. Dat was eerst wel spannend, maar het ging al snel hartstikke goed. Ze luisterde goed naar me. Ik moest vertellen welke sporten ik al had gedaan en wat ik er wel en niet leuk aan vond. Ik had eerder aan hockey en tennis gedaan, maar dat is hier helaas niet in de buurt. Het liefst wilde ik weer hockeyen of bijvoorbeeld voetballen.” Karol hoefde niet lang te wachten tot Floor bij hem terugkwam met twee passende aanbevelingen.

SportFUN uitproberen

“Karol begint over hockey en voetbal, maar eigenlijk vindt hij gewoon heel veel sporten leuk. Hij heeft vaker aan vakantieactiviteiten meegedaan bij Sport-Z, maar hij en zijn ouders wisten niet dat Sport-Z ook wekelijkse sportlessen aanbiedt. Bij SportFUN doen ze elke week andere sporten, dus dat leek hartstikke goed bij Karol te passen. En omdat hij de locatie én een aantal van de begeleiders ook al een beetje kende, wist ik zeker dat het een sport was die minder spannend is om uit te proberen,” vertelt Floor vanuit haar functie als regiocoördinator Uniek Sporten bij Sport-Z.

Ook nog op voetbal

Het was tóch wel even spannend om naar de proefles te gaan bij SportFUN. “Ik vond het meteen leuk!” vult Karol het verhaal aan. “Floor bood aan om mee te gaan, maar dat was eigenlijk niet nodig. Ik kende één van de begeleiders en mijn moeder ging mee.” Karol besloot meteen dat hij dit wekelijks wilde doen. Maar het liefst wilde hij nog wel vaker sporten. Floor: “Het G-voetbalteam van de Giganten in Koedijk wilde verjongen. Karol kon ook daar meespelen. Dus ook daar is hij heengegaan voor een proefles.” Hoewel hij één van de jongsten is, wordt Karol goed geholpen en begeleid en voelt hij zich helemaal thuis in het team.

Een droom die uitkomt

Omdat hij zo fanatiek aan het voetballen was, werd Karol al snel gescout door de coaches van het G-team van AZ. “Mijn droom is gewoon uitgekomen. Ik ben al heel lang fan van AZ en nu mag ik als professioneel voetballer wedstrijden voor hen spelen in de Bijzondere Eredivisie. Bij het kennismakingsweekend bleven we in een hotel slapen en dat was nog maar het begin. Daarna mochten we bij een wedstrijd van AZ een rondje door het stadion lopen; iedereen stond heel hard te juichen, dat was supervet! Nu spelen we regelmatig wedstrijden in het tenue van AZ. Dit is wel het allerleukste wat ik me ooit kon bedenken; het stond niet eens op m’n lijstje omdat ik niet wist dat het kon.”

Tips voor anderen

Bij SportFUN waardeert Karol de afwisseling in de sporten en spellen met fijne begeleiding. Bij het voetbal kan hij zijn passie kwijt en zijn droom naleven. “Ik beweeg nu veel meer dan eerst en ben ook vaker weg van huis. Tijdens het sporten leer ik ook veel nieuwe mensen kennen, wat fijn is omdat ik best ver weg op school zit en niet veel mensen in mijn eigen buurt ken,” vertelt Karol. Voor anderen die op zoek zijn naar een sport die bij hen past, heeft hij wel een tip: “Bel Floor. Het is veel makkelijker dan je denkt, en ze regelt alles voor je. Ze is ook heel aardig en als je wilt, gaat ze met je mee. Ze is echt goed in het vinden van sporten die goed bij je passen.”

Ook advies nodig?

Floor Wiemer is de regiocoördinator Aangepast Sporten voor de gemeente Alkmaar, Dijk en Waard, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Zij probeert met het platform Uniek Sporten het aangepaste aanbod in de regio zo toegankelijk en overzichtelijk mogelijk in beeld te brengen. Ook kan zij persoonlijk advies geven als je zelf even vastloopt in je zoektocht naar passend aanbod. Je kunt contact opnemen met Floor via f.wiemer@sport-z.org of 06-38324247, of neem eerst zelf een kijkje op www.unieksporten.nl.

error: Content is protected !!