Alkmaar · 31 december 2023

Onstuimige jaarwisseling met wind, onweer en hagel

Vanuit het zuidwesten trekken buien het land binnen, waardoor oudejaarsdag in het teken staat van wisselvalligheid. Toch zijn er vanmiddag wat vaker droge momenten met soms ruimte voor de zon. Het is dan 9 graden. In de avond en tijdens de jaarwisseling neemt het aantal buien weer toe. Daarbij trekt de wind ook flink aan en bij temperaturen tussen 6 en 8 graden is het dan niet erg aangenaam. Ook komende dagen blijft het wisselvallig met vooral dinsdag veel regen.

Vanochtend: toenemende kans op buien
Het is overal bewolkt en in het zuidwesten kunnen de eerste regendruppels al vallen. Buien verspreiden zich in de ochtend verder over het land uit en de zuidenwind is overwegend matig tot vrij krachtig.

Vanmiddag: tijdelijk wat droger, later opnieuw buien
In de middag is er een droger intermezzo waarin zelfs nog enkele zonnige perioden mogelijk zijn. De wind blijft wel een aanwezige factor en wordt op verschillende plaatsen vrij krachtig tot mogelijk hard aan zee. In de loop van de middag trekken vanuit het zuidwesten opnieuw buien het land binnen. Bij deze buien is kans op hagel, onweer en felle windstoten. De maxima liggen vandaag rond een graad of 9.

Vanavond en vannacht: buien en soms veel wind
Felle buien trekken ook in de avond en nacht naar 2024 over ons land. Zeker in het westen is daarbij kans op hagel en onweer. Tijdens de jaarwisseling is de buienkans het grootst in de westelijke helft van het land, al is een volledig droog weerbeeld ook voor het oosten niet waarschijnlijk. De zuidwestenwind is vrij krachtig tot hard aan zee en daarmee zou het kunnen dat vuurwerkshows afgelast moeten worden. De temperatuur daalt uiteindelijk naar 6 tot 8 graden en door de stevige wind kan het dan wat kouder aanvoelen.

Morgen: in de loop van de dag steeds droger
Nieuwjaarsdag staat in het teken van wisselvalligheid. Regelmatig trekken buien over bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Hierbij blijft de kans op hagel en onweer aanwezig, vooral in het westen. Toch neemt in de loop van de dag het aantal buien af en komt er wat ruimte voor de zon. Het is iets minder zacht dan de voorgaande dagen met maxima van zo’n 8 of 9 graden.

Dinsdag: kletsnat
De paraplu kan dinsdag uit de kast, want vrijwel de hele dag zijn er perioden met regen. De zon is daarbij verdwenen achter een dik wolkendek en bij een vrij krachtige zuidwestenwind wordt het erg zacht met 11 of 12 graden. Zeker later op de dag neemt de kans op zware windstoten toe. Het voelt dan echt herfstachtig aan. Pas in de nacht naar woensdag wordt het langzaam wat droger.

Woensdag: verspreid buien
Zoveel regen als dinsdag wordt er niet meer verwacht, maar woensdag trekken nog wel geregeld buien over. Tussendoor zijn er ook zonnige momenten, die voornamelijk voor de kustprovincies weggelegd zijn. De zuidwestenwind neemt wat in kracht af en is overwegend matig, waarmee het een stuk vriendelijker is qua weerbeeld dan dinsdag. Het is iets minder zacht met maxima van 8 tot 10 graden.

Daarna: langzaam wat droger en minder zacht
Donderdag kan het regionaal opnieuw flink regenen, maar de dagen daarna wordt het langzaam wat droger. De kans op buien blijft nog wel aanwezig, maar grote hoeveelheden regen worden niet verwacht. De maximumtemperatuur gaat daarbij ook stapsgewijs omlaag naar 5 of 6 graden in het weekend. De kans op nachtvorst neemt dan ook weer toe, zeker in het binnenland.

Bron: Weeronline.nl

error: Content is protected !!