Alkmaar · 31 december 2023

Alkmaar op Film

Alkmaar op Film

In 2025 viert de HVA haar 100e verjaardag. Dit wil de HVA graag vieren met een feestje. Maar zomaar een feestje, dat ligt niet in de aard van deze vereniging. We willen het graag vieren met een passend en blijvend cadeau voor de stad, voor de Alkmaarders. Want wij zijn nu eenmaal een vereniging van en voor de Alkmaarders. Hoe fraai en persoonlijk is het dan om de mensen van Alkmaar uit de afgelopen honderd jaar in beeld te brengen, in een blijvend document?

Dat blijvend document heeft, wat de HVA betreft, de vorm van een film: een verzameling oude 8-mm films die gewone mensen maakten in vroeger tijden. Maar: de film wordt geen lukrake collage van beelden. Filmmaker Erik Willems (NPO, Andere Tijden) gaat, zoals hij zelf formuleert, ‘op zoek naar de ziel van de stad.’ Wat maakte Alkmaar tot de stad die het nu is? Wat zijn de karakteristieken van stad en streek? Hoe zagen onze voorouders eruit die onze geschiedenis vormen? Wat waren hun drijfveren? En ook: in wat voor wereld leefden zij, hoe zag de stad er toen uit?

Na de start van ons project medio februari 2024 willen wij in het voorjaar van 2024 bij de Alkmaarders amateurfilmpjes ophalen die wellicht nog op zolders liggen. Onze vrijwilligers zullen hierbij in brede zin een hele belangrijke rol spelen. En wat ons betreft: heel Alkmaar. Het resultaat? Een prachtig visueel en blijvend voor-, over- en natuurlijk door Alkmaarders waarin de sfeer, tradities en gewoonten van de lokale gemeenschap in beeld wordt gebracht en bewaard blijft voor het nageslacht.

Bron: HVAlkmaar.nl

error: Content is protected !!