Alkmaar / Cultuur · 7 januari 2024

Ontdek de hofjes in Alkmaar

In de rustige straatjes rondom het bruisende Waagplein zijn in Alkmaar nog zes hofjes te ontdekken. Deze kleine woongemeenschappen waar vroeger weduwen en ouden van dagen terecht konden, worden in Alkmaar provenhuizen genoemd. Een verwijzing naar de proven (uitdelingen) die aan de bewoners werden gedaan.

De huizen van liefdadigheid werden gesticht door rijke Alkmaarders als Gerrit Wildeman en Margareta Splinter. In de gevels van hun hofjes lieten de gulle gevers allerlei ornamenten opnemen die verwijzen naar hun vrijgevigheid. Sommigen lieten enkel een familiewapen plaatsen, terwijl anderen het grootser aanpakten. Wandel met een gids langs de mooiste Alkmaarse hofjes en geniet van de stilte en schoonheid van deze verborgen parels.


Hofjeswandeling Alkmaar met privégids

Groepen kunnen het hele jaar door een hofjeswandeling met gids in Alkmaar boeken. Met een privégids bepaalt u zelf de dag en tijd van uw hofjeswandeling in Alkmaar. Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang een voorstel op maat.


Instapwandeling Hofjes Alkmaar

Een aantal keren per jaar organiseren we een hofjeswandeling in Alkmaar waarbij u individueel kunt aansluiten. U vindt deze instapwandelingen in de agenda. Tickets boekt u door op de datum van uw voorkeur te klikken.

error: Content is protected !!