Alkmaar · 7 januari 2024

Koud en droog winterweer op komst

Deze avond is het overal droog en komen enkele brede opklaringen voor. Ook vannacht staat er geen neerslag op het programma. Met een mix van wolken en opklaringen koelt het flink af. De minima komen uiteindelijk uit tussen 0 graden vlak aan zee tot lokaal -5 graden langs de oostgrens.

Maandag: lage gevoelstemperatuur

We beginnen de nieuwe week met een koude winterdag. In de ochtend wisselen wolkenvelden en zonnige perioden elkaar af. Uit de dikkere bewolking is vooral in het zuiden wat motsneeuw niet uitgesloten. In de middag is het overal zo goed als droog en schijnt de zon regelmatig. De temperatuur komt op veel plekken niet meer boven het vriespunt uit en daarmee is op veel plekken hoogstwaarschijnlijk sprake van de eerste ijsdag van het nieuwe jaar. Er staat een matige tot aan zee en rondom het IJsselmeer een krachtige noordoostenwind, 3-6 Bft. Deze wind zorgt ervoor dat het ijzig koud aanvoelt buiten. De gevoelstemperatuur kan op sommige plekken zelfs richting de -10 graden gaan en dan is jezelf goed aankleden een must!

Dinsdag: zonovergoten

Na een nacht met op uitgebreide schaal matige vorst kunnen we ons op gaan maken voor een fraaie, maar opnieuw koude winterdag. De dag verloopt overal droog en zonovergoten. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar -1 tot +1 graden, maar een noordoostenwind maakt het voor het gevoel wederom een stuk kouder.

Woensdag: weinig verandering

Er verandert weinig vergeleken met dinsdag. Het is droog en de zon schijnt overal uitbundig. De temperatuur ligt rond het vriespunt. Vlak aan zee is het met 2 of 3 graden net iets minder koud. Na een paar nachten met flinke vorst kan er woensdag wellicht op de eerste ondergelopen akkers en/of weilanden worden geschaatst.

Hierna: oplopende temperaturen

Vanaf donderdag wordt de verwachting onzekerder, maar het is zeer aannemelijk dat de temperaturen iets op gaan lopen. Overdag komt de temperatuur enkele graden boven nul uit. In de nachten is nog wel sprake van lichte vorst. Het zonovergoten weerbeeld laten we ook achter ons. Er komt meer bewolking voor, maar neerslag staat nog niet op het programma.

Bron: Weeronline.nl

error: Content is protected !!