Op zondag 6 april vindt de derde editie van de Buurderij Streekmarkt plaats in de Grote Kerk Alkmaar

Op zondag 6 april vindt de derde editie van de Buurderij Streekmarkt plaats in de Grote Kerk Alkmaar, als onderdeel van het festival UPfest. Van 12:00 tot 17:00 uur kunnen bezoekers kennismaken met de makers van de mooiste streekproducten.
De Buurderij Streekmarkt brengt meer dan 20 lokale Boeren en ambachtelijke Producenten samen, variërend van biologische groente- en fruittelers, tot ambachtelijke brouwer, en een chocolatier. Bezoekers kunnen proeven, kopen en direct in gesprek gaan met de boeren en makers die zich inzetten voor eerlijke, verantwoorde en lokale productie. Denk aan huisgemaakte jams, lokale kazen, wol uit de polder, vlees van scharrelvarkens, honing en ambachtelijke zeep.
Buurderij Alkmaar: Lokaal & Eerlijk
De streekmarkt wordt georganiseerd door Buurderij Alkmaar, een initiatief dat zich inzet voor een kortere voedselketen en directe verbinding tussen consumenten en lokale Boeren en Producenten. Bij Buurderij Alkmaar kunnen inwoners van Alkmaar en omgeving wekelijks online boodschappen doen en deze afhalen op dinsdag of woensdag. Het assortiment bestaat uit verse, eerlijke en ambachtelijke producten van boeren en producenten uit de regio. Bestellen kan via www.buurderijalkmaar.nl.
Kom langs en proef het beste uit de regio
Op de Buurderij Streekmarkt kom je in contact met de makers van de mooiste streekproducten en kies je bewust voor lokaal en ambachtelijk voedsel. Iedereen is welkom op zondag 6 april in de Grote Kerk Alkmaar, van 12:00 tot 17:00 uur. De toegang is gratis.
Keith Montgomery, aangeleverd
De deelnemende Producenten:
· De Duintuin Groenten en fruit geteeld op eigen tuin van Andre en Svetlana in Heemskerk, uit het seizoen en onbespoten. Aangevuld met groenten van biologische en duurzame tuinders uit de regio.
· Pluktuin Van Geesje Bij het recreatiegebied Geestmerambacht vind je Yoram en Sarai met de Pluktuin van Geesje. Op 2 hectare worden fruit- en notenbomen gecombineerd met kleinfruit. Tussen de bomenrijen scharrelen varkens en schapen, en worden groenten, bloemen en voedergewassen verbouwd. Het vlees van de scharrelvarkens is verkrijgbaar op de Streekmarkt.
· Kwiek waterkefir Kwiek brengt heerlijke waterkefir in verrassende smaken, ambachtelijk geproduceerd in de keuken van Anna. Kwiek is een verfrissende en gezonde drank die wordt gemaakt door fermentatie van suikerwater met kefirculturen. Het resultaat is een sprankelende en licht bruisende drank, boordevol probiotica en goedheid voor je darmgezondheid.
· Peters Paddenstoelen In zijn achtertuin heeft Peter een kleinschalige paddenstoelenkwekerij, waar hij paddenstoelen teelt op hout en biologische reststromen van een korenmolen. In zijn garage heeft hij een ‘laboratorium’ ingericht voor het maken van paddenstoelenbroed. Volg een workshop zelf paddenstoelen telen, of ga mee met Peter op excursie in het bos.
· De Amsterdamsche Zeepfabriek Toetsie uit Amsterdam maakt zepen van biologische oliën en vetten om mee te douchen. De zepen die de huid verzorgen geuren heerlijk door gebruik van eerlijke biologische etherische oliën.
· De Keuken van het Ongewenst Dier Met “de Keuken van het Ongewenst Dier” verkoopt Nicolle producten van plaagdieren en invasieve soorten. Door de keuken wordt een statement gemaakt van de absurditeit in de wijze van vleesproductie en maatschappelijk niet aanvaarde dieren.
· Bon Bol Chocolade Frank Bol uit Warmenhuizen gebruikt ‘single origin’ bonen voor zijn chocolade die rechtstreeks worden ingekocht bij cacaoboeren, voor deze bonen wordt een hogere prijs betaald zodat de boeren een leefbaar inkomen verdienen.
· Maalbedrijf ’t Roode Hert Molenaar John maalt lokale en biologische granen op ambachtelijke wijze met hulp van de wind en molenstenen tot meelproducten. De producten zijn o.a. te koop in de winkel naast de iconische molen ‘t Roode Hert.
· Lukies Drinks In zijn eigen productiekeuken in Warmenhuizen maakt Lukas ginger beer. Door middel van een fermentatieproces brouwt hij een 100% natuurlijke frisdrank. Alcoholvrij, maar ook lekker in je cocktail.
· Tiny Goods Dylan, de enthousiaste kweker achter Tiny Goods Microgreens uit Schagen teelt biologische kiemgroenten op aarde. Deze superfoods zijn ware smaakbommetjes, rijk aan mineralen en vitamines. Dylan levert zijn microgreens aan restaurants en via Buurderij Alkmaar aan de consument.
· Brouwerij Astronaut Met een knipoog naar traditie en een oog voor innovatie ontwikkelen de Alkmaarse vrienden van Brouwerij Astronaut hun bieren zelf, en laten het brouwen bij de biologische Brouwerij Egmond.
· Neder Brian en zijn team van Restaurant Neder zoeken naar de beste ingrediënten en producten van eigen bodem en werken alleen met wat er binnen de landsgrenzen en aangrenzende wateren te vinden is. Maak kennis met fermentatiemeest Jordy, hij verzorgt de fermentatie voor Neder en geeft ook fermentatiecursussen in de keuken.
· Polderdraad Het bijzondere project van Charlotte en Ben uit Alkmaar heet Polderdraad. Zij verzamelen wol uit polders in Noord-Holland, de wol wordt gewassen, gekaard en gesponnen in een ambachtelijke spinnerij. Elke streng wol is terug te herleiden naar zijn polder van oorsprong.
· Boer Ted Nicoline en Ted uit Zuidschermer brengen biologisch geteelde knolselderij mee die net niet perfect genoeg is voor de supermarkt, maar die prima smaakt. Om verspilling te voorkomen, bedachten ze samen met Kesbeke de Knollebollekes – een unieke combinatie van knolselderij en tafelzuren. Kom proeven en red mee!
· Imkerij Martijn Kort Imker Martijn Kort uit Hoogwoud brengt authentieke honing uit bijenkasten in de Westfriese polder. Zijn honing is koud geslingerd en ambachtelijk verwerkt, zodat alle natuurlijke smaken en voedingsstoffen optimaal behouden blijven.
· Puur Natuur Op haar moestuin in Alkmaar teelt Christa vele soorten groenten en fruit, die ze in haar keuken verwerkt tot heerlijke jams, chutneys en sambal. Deze ambachtelijke producten zijn seizoensgebonden en afhankelijk van de oogst.
· Utopia Hoeve Op de Utopia Hoeve in Schagerburg maken Theo en Margret op hun erf boerengeitenkaas; een ambachtelijk product, gemaakt van rauwe melk van eigen geiten.
· Cuisine CéLaVie Celine uit Heemskerk is gespecialiseerd in fermentatie en verzorgt diverse workshops om haar passie voor gefermenteerde voeding te delen. Deelnemers leren hierbij zelf onder andere groenten, fruit en zuivel fermenteren. Naast workshops produceert Celine ook een scala aan gefermenteerde producten.
· Hortus Alkmaar De Hortus heeft als doel het behouden en uitbreiden van een collectie geneeskrachtige planten, en biedt educatie over gezondheid, biodiversiteit en duurzaamheid. De stichting streeft naar meer bewustzijn over de gezondheidsvoordelen van planten en natuur.
· Herenboeren Duinstreek Herenboeren Duinstreek is een groep mensen uit de omgeving van Alkmaar, Bergen en Heiloo, ze zijn mede-eigenaar van de boerderij en nauw betrokken bij de productie van hun voedsel waarmee 500 monden gevoed worden.