Alkmaar / Streekagenda · 28 april 2024

Opdat wij nooit zullen vergeten. 4/5 mei programma in De Alkenaer

In lange tijd zijn de spanningen in de wereld niet zo hoog opgelopen als op dit moment. En niet alleen tussen Rusland en het Westen, Israël en overige landen in het Midden-Oosten of in de Afrikaanse landen. Ook onze democratie staat onder druk, protesten van diverse groeperingen worden luider. Verdraagzaamheid maakt steeds vaker plaats voor onbegrip en dialoog is soms ver te zoeken.

Op 4 en 5 mei worden we extra bewust gemaakt van de vrijheid waarin wij kunnen en mogen leven en van de offers, die door velen zijn gebracht om dit te bereiken.
Juist om dit te benadrukken heeft Cultuurpodium De Alkenaer een speciaal programma samengesteld met de titel ‘Opdat wij niet zullen vergeten’.

Vanaf 28 april wordt breed aandacht geschonken aan het leed dat de Tweede Wereldoorlog bracht onder de doodgewone Nederlandse bevolking.

Op 28 april ontvangen wij dichter/schrijver/beeldend kunstenaar Elly Stolwijk. Zij schreef een indrukwekkend boek over haar vader. Omdat hij het zelf niet kon opbrengen de verschrikkingen te benoemen, die hij in de oorlog had meegemaakt, ging zij na zijn dood op onderzoek uit, wat resulteerde in het prachtige boek ‘voet in voet oog in oog’.

Op 2 mei vertonen wij de documentaire ‘Allen tegen Allen’ over het opkomend fascisme in de 20-er jaren van de vorige eeuw. Regisseur Luuk Bouwman zal de film zelf inleiden.

Op 3 mei komen schrijver/journalist Arie Bergwerff en Bert de Raaf naar De Alkenaer. Arie Bergwerff schreef het boek ‘De oom in het fotolijstje’, over zijn oom Arie Knaap, die nooit terugkwam uit de oorlog. Bertus de Raaf, de oom van Bert de Raaf, overkwam hetzelfde.
De naar hen vernoemde neven zijn beide, onwetend van elkaar, op zoek gegaan naar hun vermiste ooms…

Op 4 mei wordt het programma afgesloten met een stadsrondleiding langs plekken in Alkmaar, waar je gewoonlijk zomaar langs loopt, maar nu van alles te weten komt over wat zich daar heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. De rondleiding wordt in groepen van maximaal 15 personen gegeven door gidsen van Historische Vereniging Alkmaar, met vertrek- en eindpunt De Alkenaer.

Het is mogelijk de rondleiding tegen een gereduceerd tarief te combineren met een of meer andere programmaonderdelen.

Meer info en tickets

error: Content is protected !!