Alkmaar · 11 januari 2024

Pleinstewards heten bezoekers welkom, houden toezicht en spreken overlastgevers aan

De komende maanden kun je op verschillende plekken in het centrum van Alkmaar pleinstewards van de gemeente tegenkomen. Ze zijn te vinden op het Bolwerk, de Paardenmarkt en bij een aantal ondergrondse parkeergarages.

Met de inzet van dit team wil de gemeente Alkmaar bezoekers, bewoners en ondernemers in het stadscentrum een veiliger gevoel geven. De pleinstewards heten bezoekers welkom, houden toezicht en spreken overlastgevers aan. Daarvoor werken zij samen met onder andere Politie, Handhaving (BOA’s) en het Susteam wat ingezet wordt om escalatie te voorkomen bij het uitgaanspubliek. De pleinstewards gaan overlast tegen en kunnen, als dat nodig is, overlastgevers doorverwijzen naar hulp zoals jeugd- of verslavingszorg.

Wat betreft een pilot met inzet van pleinstewards in Alkmaar zijn daarvan de eerste ervaringen en resultaten bekend. De pilot is gestart op 21 november 2023 vanwege de toenemende overlast op de Paardenmarkt, het Bolwerk en in de gemeentelijke parkeergarages door een overlastgevende doelgroep en de wens om tot een doelgerichte aanpak te komen.

De komende tijd zijn de pleinstewards van zondag t/m donderdag van 16.00 uur t/m 24.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 20.00 uur t/m 04.00 uur aanwezig. Als blijkt dat hun inzet een succes is, blijven zij mogelijk langer.

error: Content is protected !!