Commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft het verslag over de spreidingswet naar de minister van Asiel en Migratie gestuurd.
In dit verslag staat hoe de gemeenten in de provincie Noord-Holland invulling willen geven aan de opgave voor opvang van asielzoekers.
88% van het gevraagde aantal
De Noord-Hollandse gemeenten hebben toegezegd volgend jaar in elk geval 14.292 plekken te leveren, zo’n 88% van het gevraagde aantal van 16.290 opvangplekken.
Voor 10.672 plekken hebben gemeenten inmiddels de plannen voor opvanglocaties vastgesteld. Daarbovenop hebben 18 gemeenten toegezegd nog eens 3.620 plekken te gaan leveren. Voor deze plekken moet nog wel een besluit over de definitieve locaties worden genomen.
Gemeenten willen duidelijkheid
Arthur van Dijk: “We hebben met elkaar ons uiterste best gedaan om aan de opgave te voldoen. Dat is niet volledig gelukt, maar ik ben positief over het resultaat. Helemaal gezien de enorme opgave voor een dichtbevolkt gebied als Noord-Holland.”
Commissaris Van Dijk doet een beroep op de minister om de spreidingswet in de volle breedte uit te blijven voeren totdat er in Nederland voldoende capaciteit voor asielopvang is:
“Burgemeesters en andere lokale bestuurders kwamen door onduidelijkheid vanuit Den Haag regelmatig in een lastig parket bij het geven van uitleg over beoogde opvanglocaties aan omwonenden. Juist bij een kwestie waar draagvlak zo belangrijk is helpt dat niet.”
Verdeelbesluit
Om tot het aanbod in het provinciale verslag te komen, gaan gemeenten met elkaar aan de Provinciale Regietafel in gesprek om te bepalen welke gemeenten opvangplekken kunnen aanbieden en hoeveel dat er zijn.
De minister neemt voor het eind van het jaar voor Noord-Holland een verdeelbesluit, dat zij baseert op dit provinciale verslag van de commissaris.
Bij provincies die tot een sluitende en uitvoerbare verdeling zijn gekomen, wordt deze overgenomen. Als dat niet is gelukt, zoals in het geval van Noord-Holland, geeft de minister in het verdeelbesluit aan wat het resterende deel van de opgave per gemeente wordt.