Alkmaar · 23 april 2024

Samenreiskorting na 22 april niet meer via automaat. Maar hoe dan wel?

De NS gaat het aanzetten van samenreiskorting aanpassen. Sinds 22 april maak je gebruik van een zogenaamde samenreiscode – en dat werkt nogal omslachtig.

Samenreiskorting aanzetten

De NS samenreiskorting is voor veel mensen een uitkomst. Reis je met iemand met een abonnement, dan kun je in de daluren gemakkelijk meeliften op zijn of haar korting. Houd je OV-chipkaart tegen de machine, zet samenreiskorting aan, en klaar. Maar dat verandert nu.

De NS wil namelijk misbruik van samenreiskorting tegengaan met behulp van een ‘samenreiscode’. Dit is een code die de abonnementhouder aanmaakt via de NS-app op je iPhone of Android-toestel (onder ‘Meer>Mijn NS>Samenreiskorting’), of via de Mijn NS-site. Vervolgens voert de ander deze code ook in via de app of Mijn NS, waarna de samenreiskorting geactiveerd is.

NS samenreiscode: heel veel gedoe

Helaas zorgt de nieuwe methode voor veel extra gedoe. Zo moet de persoon zonder abonnement nu een Mijn NS-account hebben, waar zijn of haar ov-chipkaart aan gekoppeld is. Ook moet NS Flex (automatisch betalen via je bankrekening) op die kaart staan, wat € 10 kost om te activeren. Als je niet vaak met de trein reist, niet zo bekend bent met de digitale wereld, of als toerist door Nederland reist, is dat een behoorlijke drempel.

Heb je geen Flex, dan wordt alles nog complexer. In dat geval moet je via de webshop van de NS los een samenreisticket kopen, en kun je dus niet je ov-chipkaart gebruiken. En voor het bestellen moet uiteraard ook weer de samenreiscode ingevoerd worden.

Nog even makkelijk

De methode met de samenreiscode werkt al sinds februari, maar de methode via de kaartautomaat werkte al die tijd ook nog. Op maandag 22 april is de samenreiscode echter de enige manier om samenreiskorting te activeren – zorg er dus voor dat jij en je samenreispartner goed voorbereid zijn!

error: Content is protected !!