Alkmaar · 25 november 2023

Sneeuw en ‘ijskoude regen’ op komst

Niets is zo veranderlijk als het weer. In het begin van de komende week is er mogelijk sneeuw op komst.

Nee, de sneeuwschuivers kunnen in de schuur blijven en ook de skipakken hoef je niet uit de kast te halen. Maar dat we richting de winter gaan, is wel duidelijk.

“Vanavond steekt een noordwestenwind op en trekt een regengebied van noord naar zuid over het land,” zegt Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline. “Na de regenzone stroomt frissere lucht ons land in en dat wakkert de wind flink aan. Ook trekken vanaf vanavond tot en met zondag buien vanaf de Noordzee over Nederland en daarbij is kans op hagel. Mogelijk kunnen hier en daar ook de eerste sneeuwvlokken van het seizoen gespot worden.” Hij voegt eraan toe: “Ook is bij zwaardere buien een klap onweer mogelijk.”

Rond het vriespunt

De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 6 graden en in de nacht van zaterdag op zondag kan het afkoelen tot rond het vriespunt. Jaco: “Tot en met zaterdag waait het stevig en dat maakt het voor het gevoel extra koud. De gevoelstemperatuur ligt op ongeveer 1 tot 2 graden.”

Vrijdag is er bij buien kans op zware windstoten rond 75 kilometer per uur en aan de noordkust kunnen ze hoger uitpakken tot mogelijk 110 kilometer per uur. Zaterdag zijn de zware windstoten verdwenen, maar waait het nog wel flink.

Na het weekend winterweer?

Tot en met het weekend krijgen we dus vooral te maken met guur weer, maar volgende week kan het echt koud worden. “De kans op vorst in de nachten stijgt naar 50 tot 80 procent in het midden en oosten van het land.”

Hoe koud het precies wordt, is nog onzeker, zegt de meteoroloog. “Dit hangt af van de hoeveelheid bewolking. In een helder scenario kunnen de temperaturen zelfs dalen richting -5 graden. Is er veel bewolking dan zal het amper vriezen. Overdag wordt het waterkoud met maxima beneden 5 graden.” Normaal is het eind november overdag 8 graden.

Sneeuw op komst

Af en toe trekken ook neerslagzones over en dat levert waarschijnlijk vooral ‘ijskoude’ regen op. “Soms kom het ook tot natte sneeuw en mocht het even wat harder sneeuwen dan is een lokaal wit landschap in de hogere delen van het land niet uitgesloten.”

De sneeuw zal niet zomaar blijven liggen, want de temperatuur van de bodem is nog 8 tot 10 graden en dan smelt eventuele winterse neerslag snel weer weg. “Maar de hogere zandgronden zoals de Veluwe en de Limburgse heuvels zijn vaak net wat kouder. Dus wellicht kleurt het landschap daar straks wit.”

error: Content is protected !!